Sittardse gevangenis zet tbs'er per ongeluk op straat

De gevangenis in Sittard. © Bas Dingemanse
De gevangenis in Sittard heeft een tbs'er, die korte tijd in de bajes verbleef, per ongeluk laten gaan. Nog diezelfde dag meldde de man zichzelf bij tbs-kliniek De Rooyse Wissel.
Dat bevestigt een woordvoerder van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) tegenover L1.

Brieven gestuurd

De man verbleef al in De Rooyse Wissel en stuurde vanuit die kliniek brieven aan een van zijn slachtoffers. Het was hem door de rechter verboden contact op te nemen met slachtoffers en dus volgde een korte celstraf van zeven dagen. Op 22 februari arriveerde hij in de Sittardse gevangenis en op 28 februari werd hij vrijgelaten.

Kink in communicatie

Het was in de gevangenis niet bekend dat het om een tbs'er ging en dat hij na zijn detentie weer naar De Rooyse Wissel moest. De woordvoerder van minister Weerwind laat, in een gezamenlijk statement van gevangenis, De Rooyse Wissel en justitie, weten dat de man 'ongeoorloofd is vrijgelaten door onvoldoende uitwisseling van informatie tussen de diverse partners.'
Uiteindelijk loste het probleem zichzelf op. De tbs'er meldde zich uit eigen beweging bij de kliniek en daar is met hem over het voorval gesproken. Er volgen geen consequenties voor de man.

Incident onderzocht

Betrokken partijen willen niet met vingers wijzen. "De Dienst Justitiële Inrichtingen heeft intern, samen met de kliniek en het Openbaar Ministerie, de situatie onderzocht en maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen", laat de woordvoerder weten. Wat die maatregelen zijn en voor welke organisatie ze gelden, wil hij niet kwijt. "Dat kunnen we niet inhoudelijk toelichten."