25-jarige begint eigen mijnmuseum in Stein

Mijnmuseum D'r Bickel in Stein. © L1 (Joop Aerdts)
Pascal Claessens verzamelde vijf jaar lang allerlei voorwerpen uit de mijnperiode. Zijn collectie is inmiddels zo groot dat hij in de loods in zijn eigen tuin een museum is begonnen: "verzameling is een beetje uit de hand gelopen".

Fascinatie voor mijnverleden

Vijf jaar geleden kreeg de 25-jarige Pascal Claessens uit Schimmert interesse voor het Limburgse mijnverleden. "Ik werkte in restaurant 'Bickels' in Beek. De mijnen zijn het thema van het restaurant. We hadden daar veel voorwerpen staan en klanten stelde daar vragen over. Toen kwam de fascinatie voor het mijnverleden", aldus Claessens. Zijn eigen mijnmuseum heeft hij ook naar zijn voormalige werkgever vernoemd: 'D'r Bickel'.

Oud-mijnwerkers

De meeste spullen vond hij via internet. Maar er werden ook voorwerpen door bijvoorbeeld oud-mijnwerkers bij hem aangeleverd. "In het begin was het niet moeilijk om spullen te vinden, maar nu merk je dat de zolders leegraken of dat er meer oud-mijnwerkers komen te overlijden. Dus in de laatste tijd is het wel at lastiger om nog dingetjes te vinden."

Gratis bezoeken

Aan sommige voorwerpen zit dan ook een hoog prijskaartje, maar Claessens wil niks aan zijn museum verdienen. "Nee, het is gratis op afspraak te bezoeken en een keer per maand organiseer ik een open dag. Voor mij is het een hobby en ik doe het voor erbij. Het gaat met name om dat het verleden doorverteld wordt", zegt de 25-jarige verzamelaar.

Mijntreintjes en schachtwiel

Zijn collectie is zeer uitgebreid. Van persoonlijke spullen, tot bordjes van de mijnen. "Ik heb ook een rek met allemaal mijnwerkers lampen. Dat is een van de laatste lampenrek uit de steenkolenmijn. Deze is afkomstig van de staatsmijn Emma." Ook buiten heeft Claessens verschillende voorwerpen staan. Zoals een aantal oude mijntreintjes, een schachtwiel en stukken rails. "Over een tijdje wil ik naast de loods ook een tunnel nabouwen."

Open dag

Tijdens de eerste open dag waren er 130 bezoekers aanwezig. "Er zijn ook een aantal oud-mijnwerkers komen kijken en die vonden het vooral bijzonder dat iemand van 25 zo'n grote interesse heeft voor mijnwerkerspullen", zegt Claessens. De volgende open dag is op 15 mei.
Afbeelding ter illustratie