Aantal fysieke winkels in Limburg nagenoeg gelijk gebleven

De winkelstraat in Venlo. © iStock
Na een jarenlange daling is het aantal fysieke winkels in Limburg afgelopen jaar nagenoeg gelijk gebleven. En dat is vanwege de coronacrisis en de toegenomen populariteit van het online shoppen, best opmerkelijk te noemen.
Onze provincie telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) net iets minder dan 6.000 winkels.

Lichte groei

Om exact te zijn, steeg het aantal fysieke winkels in Limburg volgens het statistiekbureau zeer licht, met 0,07 procent. Dat is een toename van ongeveer een handvol winkels verspreid over de hele provincie. Toch betekent dit niet dat er geen winkels hun deuren moesten sluiten. Er openden alleen ongeveer net zoveel winkels als er stopten.
In veertien gemeenten daalde het aantal winkels licht, in vijftien gemeenten nam het aantal winkels juist iets toe en in twee gemeenten bleef het aantal exact gelijk.
Ten opzichte van 2010 is het aantal fysieke winkels in Limburg sterk afgenomen. Twaalf jaar geleden telde Limburg nog ruim 7.340 winkels. Daar zijn er nu nog zo'n 6.000 van over.

Voor het eerst in jaren

Landelijk nam het aantal fysieke winkels voor het eerst in tien jaar weer toe. Op 1 januari dit jaar waren er zo'n 83.800 winkelvestigingen, 655 meer dan begin 2021. Vooral het aantal winkels dat voedingsmiddelen verkoopt, steeg. Het aantal boekwinkels daalde juist het hardst.
Van alle winkels vormen kledingwinkels de grootste groep. Ongeveer een op de zes winkels verkoopt kleding. Winkels die huishoudartikelen verkopen en supermarkten zijn allebei goed voor 8 procent van het winkelbestand.
Het aantal webwinkels nam de afgelopen jaren flink toe. In 2020 nam het onlinewinkelen al een flinke vlucht door corona. Ook vorig jaar groeide het aantal webwinkels weer sterk, met 28 procent.