Eerste hulp bij verduurzamen van je woning

''Iedereen die een huis heeft uit de jaren zestig dat moeilijk te isoleren is, wens je zo'n stap toe'' © Omroep Venlo
Inwoners van de gemeente Venlo kunnen hulp inschakelen van een coach wanneer ze hun huis willen verduurzamen. In totaal zijn er 22 duurzaamheidscoaches actief namens de gemeente.
Een van die coaches, ook wel duurzaamheidsambassadeurs genoemd, is Onno Vaassen. Afgelopen week ging hij bij de familie Michels op bezoek om antwoord te geven op hun vragen.

Warmtepomp

Gé Michels woont al 27 jaar met zijn vrouw in Hout-Blerick. In de loop der jaren heeft hij zelf alles in het werk gesteld om zo duurzaam mogelijk te leven. "De schil van de woning is prima, ik raak niet meer warmte kwijt dan nodig is", vertelt hij.
Maar voor een laatste stap heeft hij nog wat vragen. "De laatste mogelijkheid die ik zie, is het plaatsen van een warmtepomp. Maar of dit dan een hybride warmtepomp moet zijn of niet, dat weet ik echt niet", legt hij aan de keukentafel uit aan Vaassen.

Isoleren

"Het is aan de installateur om te gaan berekenen hoeveel kilowattuur een warmtepomp nodig heeft om deze woning te verwarmen op de temperatuur die jullie graag hebben", aldus Vaassen. Hij adviseert Michels uiteindelijk om niet voor hybride te gaan, om zo van gas af te stappen.

'Moeite waard'

Als wethouder duurzaamheid schoof Marij Pollux ook kort aan. "Iedereen die een huis heeft uit de jaren zestig dat moeilijk te isoleren is, wens je zo'n stap toe. Wat je ook doet, isoleren is altijd de moeite waard." Daar is Michels het mee eens: "De coach heeft ons het laatste zetje gegeven om voor de warmtepomp te kiezen."