Provincie maakt te weinig werk van circulaire economie

Ruud Burlet, die eerder gedeputeerde voor duurzaamheid was © L1
Lokale overheden als gemeentes, maar ook de provincie, moeten veel meer samenwerken om de overgang naar een circulaire economie echt een serieuze impuls te geven. Nu is er nog te veel versnipperd terwijl de circulaire economie juist vraagt dat alle partijen samen aan de slag gaan.
Dat zegt oud-gedeputeerde Ruud Burlet in zijn boekje The Realcycle. Burlet was twee jaar gedeputeerde voor duurzaamheid tot het voltallige provinciebestuur vorig jaar april opstapte na integriteitskwesties. Burlet begon als politicus van Forum voor Democratie, maar daar stapte hij eind 2020 op. Inmiddels heeft hij zich aangesloten bij JA21. Voor zijn politieke carrière was de politcus jarenlang als ondernemer actief, onder meer in de bandenindustrie.

Werelden te winnen

"Toen ik bij de provincie binnenkwam, zag ik dat er best wel wat gebeurt als het gaat om de circulaire economie, maar dat het nog heel versnipperd is. Terwijl de circulaire economie juist pas echt werkt als iedereen in de keten, van producent tot en met consument, samenwerkt. Een product moet dusdanig geproduceerd worden dat het na gebruik weer hergebruikt kan worden of gerecyled. En de consument zal zijn afval ook goed gescheiden moeten aanleveren. Daar zijn nog werelden te winnen."

Gebrek aan realiteitszin

Als gedeputeerde merkte Burlet dat er bij ondernemers veel enthousiasme is, maar dat het soms ontbreekt aan realiteitszin. "Ze bedenken een concept, maar bedenken niet hoe ze kunnen garanderen dat het afval dat ze nodig hebben, ook beschikbaar blijft. Wat dat betreft ligt Limburg niet zo gunstig met de nabijheid van grenzen. Want er zijn nog steeds veel regels en wetgeving die een eenvoudige handel in afval over de grenzen in de weg staat. Daar ligt een mooite taak voor Europa."

Limburgse circulaire innovatieprijs

Meubelmaker Cooloo uit Wanssum kreeg onlangs de eerste Limburgse circulaire innovatieprijs. Het bedrijf maakt meubelbekleding van afvalproducten. Zo kunnen afgedankte stoelen en banken een tweede, derde of misschien wel vierde leven krijgen. En die nieuwe bekleding maken ze van allerlei soort afval.