Oekraïners aan het werk in Limburg: 'Pas een handjevol'

Foto ter illustratie © iStock
Er zijn in Limburg ruim 100 Oekraïense vluchtelingen aan het werk. Dat laat UWV weten.
De meeste van hen zijn in Noord- en Midden-Limburg aan het werk. De ruim 76 werkende vluchtelingen in deze regio zijn vooral via uitzendbureaus aan het werk. Daarnaast werken veel Oekraïners in de land- en tuinbouw.

Ook in de horeca

In Zuid-Limburg zijn er ruim 25 Oekraïners aan het werk. Daarvan werken er ook veel via uitzendbureaus, en is een deel in de horeca aan het werk. De cijfers zijn niet compleet omdat UWV nog bezig is met het registreren van de werkende vluchtelingen.

Onderdak

Uitzendbureau Otto Work Force uit Venray helpt Oekraïners aan het werk. "Het zijn er tientallen, nog geen honderden. Ze zijn natuurlijk gevlucht vanwege veiligheid, niet om te werken", vertelt Frank van Gool. "De vluchtelingen zijn eerst bezig om onderdak te vinden." Dat merkt Niklas Wiertz van uitzendbureau Wiertz met verschillende vestigingen in Limburg ook. "Het zijn bij ons maar een handjevol mensen. De vluchtelingen moeten eerst wennen."

Verschillende sectoren

Een aantal Oekraïners is wel al aan het werk. "Met name in de logistiek en e-commerce. Alles wat je online bestelt, moet ingepakt en verzonden worden." In die sector gaan Oekraïense vluchtelingen nu ook aan de slag. Uitzendbureau Wiertz heeft ook vluchtelingen bij de logistieksector ingezet. "Ook in de schoonmaaksector worden Oekraïners ingezet", vertelt Wiertz.

Taalbarrière

Daarnaast lopen ze tegen een taalbarrière aan. "Je kunt ze niet ook zomaar aan het werk zetten. De werkinstructies moeten ook in het Oekraïens worden geschreven", zegt Van Gool. Er wordt gekeken of de vluchtelingen ingezet kunnen worden in de sector waar ze in Oekraïne ook werkten, maar dat is soms lastig. "Het liefst willen we dat natuurlijk wel. Maar voor de hogere functies moet je ook Nederlands spreken. Dan voldoet Engels ook niet", geeft Wiertz aan.

Regeling vervalt

Voor de oorlog was het vrij lastig om als Oekraïner in Nederland te werken. Dat kwam doordat inwoners van de Europese Economische Ruimte voorrang hadden. Daar viel Oekraïne niet onder. Sinds 1 april is er besloten dat deze regeling voor Oekraïners vervalt. Daardoor kunnen ze sneller aan het werk.