Nieuwe warmtebatterij wordt getest met warmte van Chemelot

Het industrieterrein in Sittard-Geleen © Fibrant
Onderzoekers aan de Technische Universiteit (TU) Eindhoven werken aan een oplossing om meer huizen van het gas af te krijgen. Ze hebben een warmtebatterij ontwikkeld die werkt met behulp van zout.
Je kunt 'm opladen op plekken waar veel restwarmte is, en later gebruiken in woningen of kantoren. In Sittard gaan onderzoekers deze warmtebatterij testen.

Vijftig woningen

Met het nieuwe systeem zouden in Nederland 3,5 miljoen huishoudens geholpen kunnen worden. Volgens Olaf Adan van de TU Eindhoven is deze oplossing groener dan andere oplossingen, is het veel goedkoper en het gaat veel sneller. "Deze techniek die we introduceren die kan ons snel van het gas afhalen. De pilot gaat plaatsvinden in Limburg, waarbij we warmte van Chemelot gebruiken om vijftig woning in Sittard-Geleen van het gas af te halen", aldus Adan.

Vergroening

Hij vervolgt: "We werken intensief samen met Brightsite, een initiatief dat aan de vergroening van de industrie werkt. Dit zijn de eerste mogelijkheden en we hebben ook veel warmte beschikbaar."

2025

Het duurt wel nog even voordat de warmtebatterij daadwerkelijk in gebruik kan worden genomen. De hardware wordt volgend jaar gebouwd en medio 2024 worden dan de eerste vervolgstappen gezet. "We hopen in 2025 met de uitrol van systemen kunnen gaan beginnen."