Opening mijnmuseum: 'Veel herinneringen komen naar boven'

Opening Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. © L1 (Joop Aerdts)
Het Nederlands Mijnmuseum is zondag feestelijk geopend. Piet Kouwenhoven (96), die tussen 1945 en 1969 in de Limburgse mijnen werkte, was bij de opening.
"Als ik hier zo rondloop, dan komen veel herinneringen naar boven", vertelt de oud-mijnwerker. "Ik kom uit Rotterdam en net na de oorlog was in Limburg veel geld te verdienen. Ik kwam samen met mijn vrouw en mijn broer deze kant uit."

Instortingen

Angst kende Kouwenhoven niet. "Ik was nooit bang in de mijnen. Ik heb wel eens instortingen meegemaakt en andere mannen onder de kolen uit moeten trekken. Maar in de oorlog heb ik in Rotterdam zoveel meegemaakt dat ik geen angst meer kende."

Meerdere banen

Hij werkte met name in de particuliere mijnen Laura en Julia in Eygelshoven. "Ik heb meerdere banen onder de grond gehad. Ik deed bijvoorbeeld 's nachts als het werk stillag pompen nakijken en gereedschappen herstellen. Later was ik verantwoordelijk voor het aanleggen van nieuwe gangen. Dus toen werkte ik met dynamiet."

Nieuw onderkomen

Het museum vindt een nieuw onderkomen in het voormalige warenhuis Kneepkens in de binnenstad van Heerlen. Vanaf 2005 zat het mijnmuseum in het schachtgebouw van de voormalige Oranje-Nassau mijn.

Vier verdiepingen

Het Nederlands Mijnmuseum is verdeeld over vier vierdiepingen. "Op iedere etage wordt een gedeelte van het verhaal verteld", zegt directeur Bram de Groot. "We proberen het complete verhaal te verhalen van de mijnperiode in Limburg. Dus ook de minder mooie kanten en de slechtere tijden zoals het einde van de mijnindustrie."

Duizend vierkante meter

De nieuwe locatie van het mijnmuseum is een stuk groter dan de vorige. "We hebben hier zo'n duizend vierkante meter aan expositieruimte. Dat is ongeveer drie keer zoveel dan eerst", zegt De Groot. Daarnaast is volgens de directeur de nieuwe locatie een grote vooruitgang. "We zitten in de binnenstad van Heerlen en dat is heel prettig. En dit gebouw is ook veel toegankelijker voor invaliden."