Eigen boek voor sterrenchef Hans van Wolde

Sterrenchef Hans van Wolde met zijn boek Brut © L1
Sterrenchef Hans van Wolde heeft een eigen boek geschreven over de toekomst van het restaurantwezen. Dat werd zondagmiddag gepresenteerd in zijn restaurant Brut 172.
Brut, dat ben je zelf is de naam van het boek waarin Van Wolde ook schrijft hoe hij de toekomst van de branche voor zich ziet.

Meer vrije tijd

"Het gaat niet om mij, het gaat om de volgende generatie. En die wil toch liever wat meer vrije tijd hebben, en wat minder werken. Ze willen best werken, maar ze willen ook leven. Míjn chefs vroeger lieten ons 100 uur in de week werken. Bij die jongens en meisjes van nu werkt dat niet meer zo. Ze zijn absoluut niet lui, maar ze willen niet meer leven om te werken. En dat betekent 3-en-een-half, maximaal 4 dagen in de week."

Leegstaande carréboerderij

Van Wolde had jarenlang 2-sterrenrestaurant Beluga in Maastricht. In 2017 kocht hij een leegstaande carréboerderij in Reijmerstok om er het nieuwe restaurant Brut 172 te beginnen. Toen hij eindelijk klaar was met verbouwen, brak corona uit. Geen makkelijke start dus, beaamt de sterrenchef. "Twee jaar lang was heftig, eigenlijk vier jaar lang. Maar we hebben het gered, gelukkig. En we hebben nog altijd voldoende personeel."

Met liefde gebracht

Van Wolde relativeert ook zijn eigen rol als kok in hoe hij de toekomst voor zich ziet. "De voorkant is misschien wel belangrijker dan de achterkant. De koks in de keuken maken het eten, maar als dat meisje of die jongen in de bediening dat niet met gezelligheid, met charme serveert, dan is dat toch minder. Kijk, ik vind het helemaal geen probleem om in Maastricht 9,50 eruo voor een tosti te betalen. Zolang ie maar met liefde gemaakt en met liefde gebracht wordt."

Panden gekocht

De sterrenkok is de zaak in Reymerstok ondertussen aan het uitbreiden. Hij heeft met een aantal partners een rijtje panden tegenover het restaurant gekocht. Daar komen 14 kamers in, een brasserie en een delicatessenwinkel. Die moeten in 2024 opgeleverd worden.
Is dat het laatste project van de rusteloze Van Wolde, of gaat hij nog een keer ergens anders iets beginnen? "Het kriebelt altijd, maar ik blijf hier voorlopig. Ik ga mezelf wel iets meer buitenspel zetten, over een jaar of 5. Want, ik begin ook al wat ouder te worden."