Documentaire over Sinti-componist uit Vaals

Concentratiekamp Auschwitz © ANP
Sinti-componist en muzikant Roger 'Moreno' Rathgeb uit Vaals speelt de hoofdpersoon in de nieuwe documentaire Requiem voor Auschwitz, waarin het lot van de Sinti en Roma tijdens de Holocaust centraal staat.
Roger 'Moreno' Rathgeb voltooide in 2008 de compositie Requiem voor Auschwitz, waar hij tien jaar aan werkte. In de gelijknamige documentaire volgt filmmaker Bob Entrop hem tijdens een uitvoering van het requiem in Berlijn en tijdens een bezoek aan het voormalige vernietigingskamp Auschwitz.

Auschwitz

Rathgeb kwam eind jaren negentig voor het eerst in Auschwitz. Tijdens dat eerste bezoek ontstond het idee voor zijn requiem. "Mijn nekharen gingen overeind staan. Ik voelde de ellende die daar heeft plaatsgevonden in mijn lichaam," zo vertelde hij in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. "En toen ineens kwam er een motief in me op. Ik dacht meteen: daar moet ik iets mee doen."

Autodidact

Rathgeb is autodidact en dat is één van de redenen waarom het zolang duurde om de compositie te voltooien. “Het was learning bij doing", zegt hij. "Met het werken aan het requiem heb ik eigenlijk mijn conservatoriumopleiding gedaan. Ik sta er nog steeds versteld van hoe ik dit heb kunnen verzinnen."

Taboe

De vervolging van de Sinti en de Roma is lang een onderbelichte geschiedenis geweest. Ook in de gemeenschap zelf was het onderwerp lange tijd taboe. Rathgeb: "Er wordt niet over gesproken omdat de gebeurtenissen te gruwelijk en te erg zijn. Maar sinds het requiem is uitgekomen, merk ik wel dat steeds meer mensen naar buiten komen met verhalen."

Nieuw werk

Rathgeb werkt op dit moment aan een nieuwe grote compositie, in opdracht van de dirigent van de Die Roma und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main. "Het wordt een soort van requiem over de pogrom op de Roma’s voor, tijdens en na de Kosovo-oorlog. Alweer een heel beladen onderwerp."