Jonkheid uit Noorbeek kapt traditionele 'mei-den'

Traditioneel kappen van een den door jonkheden uit Noorbeek. © L1
Ongehuwde mannen uit Noorbeek, ook wel de jonkheid genoemd, hebben zaterdag een 'mei-den' gekapt in het Vijlenerbos. Het gebruik is onderdeel van een eeuwenoude traditie die jaarlijks in het voorjaar plaatsvindt.
De den werd zaterdagochtend rond 7:00 uur in Vijlen gekapt.

Geen toestemming

Even leek het erop dat een eeuwenoude traditie in het Heuvelland de nek was omgedraaid. Staatsbosbeheer gaf geen toestemming voor het kappen van een denneboom. Volgens de organisatie kwam de jonkheid bepaalde afspraken niet na. Een particuliere eigenaar van een stuk bos in Vijlen gaf wel toestemming om in zijn eigen bos een boom te kappen.

Eeuwenoude traditie

Verschillende dorpen in Zuid-Limburg vieren deze eeuwenoude traditite. In sommige dorpen is dat rondom Pasen of Pinksteren. Met ongeveer twintig versierde paarden en een houten kar brengt de jonkheid van Noorbeek de den vanuit Vijlen naar hun eigen dorp. Zaterdagavond wordt de boom voor de kerk geplaatst.

Sint-Brigida

De traditie gaat terug naar zeventiende eeuw. Bij de meeste dorpen in Zuid-Limburg die deze dag vieren, staat de mei-den centraal voor het hopen op een goede oogst. "In Noorbeek ligt het wat anders", zegt pastoor Paul Tervoort. "Wij eren hier Sint-Brigida die in de zeventiende eeuw Noorbeek afhielp van een veeziekte. In ruil daarvoor eren we haar jaarlijks met een mei-den".

Ierse afkomst

Ook gouverneur Emile Roemer en de Ierse ambassedeur waren aanwezig. De heilige Sint-Brigida is van oorsprong een Ierse. "Het is heel toevallig maar Sint-Brigida komt drie kilometer van mijn geboorteplaats vandaan", zegt ambassadeur Brendan Rogers. "Wij vieren Sint Brigida in februari en ik ging op zoek op internet of ze in Nederland ook wat met deze feestdag deden. En zo kwam ik hier in Noorbeek uit", aldus Rogers.