Boek over zaak-Verstappen: 'Bewijs erg vrij geïnterpreteerd'

Afbeelding ter illustratie © Archief L1/iStock
Het boek de Fietser op de Hei over de zaak Nicky Verstappen is zaterdag uitgebracht. In het boek wordt kritisch gekeken naar de behandeling van de zaak. "Het bewijs is soms erg vrij geïnterpreteerd."
Het boek is geschreven door rechtspsychologen Peter van Koppen en Robert Horselenberg en voormalig advocate Leonie Ebbekink.

Scenario

Robbert Horselenberg werd door de zaak geprikkeld. "Je merkte dat er iets was met de zaak. Dat begon mijn nieuwsgierigheid te prikkelen", vertelt hij. Samen met de twee andere schrijvers ging hij de zaak doorspitten. "We hanteren de scenariomethode. Dat houdt in: Wie kan wat hebben gedaan."
Jos Brech werd begin dit jaar in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar cel voor het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen. "We zeggen niet wie het wel heeft gedaan", vertelt Horselenberg. "Maar de dingen die met het lichaam van Nicky gebeurd zijn, passen bij het verhaal van Jos." Brech claimt dat hij Nicky heeft gevonden op de Brunssummerheide tijdens een fietstocht. Volgens Brech was Nicky al overleden en heeft hij vervolgens geprobeerd de kleding van het kind 'te fatsoeneren'. Dat zou zijn dna op de kleding van het slachtoffer verklaren. Hij meldde de vondst van Nicky niet bij de politie, naar eigen zeggen omdat Brech een zedenverleden had en bang was meteen als dader te worden aangewezen.

Bewijs

Maar het Hof geloofde het verhaal van Brech niet en heeft hem veroordeeld. "Het bewijs in de zaak is erg vrij geïnterpreteerd. Het verhaal van Jos kan je niet uitsluiten. Sterker nog, er is veel bewijs voor." Horselenberg vindt dat de conclusies gemaakt zijn op onovertuigend bewijs. In het boek kijken de schrijvers vooral kritisch naar het bewijsmateriaal. "Er blijven heel veel vragen onbeantwoord."
Voordat het drietal het boek ging publiceren hebben ze contact opgenomen met de familie Verstappen. Die heeft gevraagd om bepaalde details over het lichaam van Nicky weg te laten.