Provincie krijgt lucht van geuroverlast en start onderzoek

Drogerij Van de Weijer in Panningen. © Omroep P&M
De gemeente Peel en Maas en de Provincie Limburg stellen een onderzoek in naar de mogelijke geuroverlast door drogerij Van de Weijer op het industrieterrein van Panningen.
Inwoners klagen al jaren over overlast van de stank, stelt Omroep P&M. Zij voelen zich niet serieus genomen, stelden zij eind maart.

Onderzoek

Het ingestelde onderzoek moet uitwijzen wat de stank veroorzaakt en welke mogelijke gezondheidsklachten daaraan verbonden zijn. Naast de inwoners klagen omliggende bedrijven over rondvliegend stof. Het baart grote zorgen, schrijft de gemeente in een brief aan het provinciebestuur.
Eind 2021 besloten de gemeente en de provincie samen te gaan kijken naar de klachten. In maart bleek na vragen van CDA-raadslid Roel Boots dat het aantal klachten recentelijk gestaag is toegenomen. Het gaat daarbij om 'vlagen', zegt lokale omroep P&M.

'Niet vol te houden'

Uit de vragen van Boots bleek dat buurtbewoners zich geen raad meer wisten met de kwestie. "Als wij de wind uit het noordoosten hebben, is het af en toe hier niet vol te houden. Op het moment dat we dan buiten zitten, moeten we helaas naar binnen en alle ramen en deuren op slot doen", zo omschreef buurtbewoner Antonio Philips de kwestie eerder.
Industriële drogerij Van de Weijer scheidt en droogt verschillende 'reststromen', zoals oud brood en aardappelzetmeel. Enkele jaren terug legde de drogerij een deel van de werkzaamheden maanden stil. Het bedrijf voldeed toen niet aan de geurnormen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

'Zorgen wegnemen'

Burgemeester van Peel en Maas Wilma Delissen zegt blij te zijn met de beslissing van de provincie om het onderzoek op te starten 'om de zorgen van inwoners weg te nemen'. Ook raadslid Boots is tevreden met het besluit. "We wachten de resultaten van het onderzoek af, maar we blijven van mening dat deze overlast voor inwoners hoe dan ook moet stoppen."
Voor de zomer wordt bekend wie het onderzoek gaat uitvoeren.