Realistische zandsculpturen van dieren in GaiaZOO

Er wordt nog flink gewerkt aan verschillende zandsculpturen in GaiaZOO. © ZO-NWS
In dierentuin GaiaZOO wordt de komende weken hard gewerkt aan het zandsculpturenfestival 'ZOO van ZAND'. Het eerste kunstwerk, een groep savannedieren van vier meter hoog en achter meter lang, is inmiddels af.
Voor deze eerste creatie is maar liefst zestig tond rivierzand uit Limburg gebruikt. De dierentuin wil tijdens het festival in totaal tien beelden in het park laten bouwen, zo meldt ZO-NWS.

Educatie en onderzoek

"Wat wij belangrijk vinden als dierentuin, we zijn er niet alleen voor recreatie, maar ook voor educatie, onderzoek en natuurbehoud. Middels deze tien sculpturen willen we laten zien dat diersoorten in het wild met uitsterven worden bedreigd", aldus een woordvoerder van GaiaZOO.
Tekst gaat verder onder de video.

Moeder Aarde

In totaal werken negen kunstenaars, afkomstig uit Nederland en Canada, aan de verschillende zandsculpturen. Een van hen is Johannes Hogebrink, hij werkt aan een beeld over 'Moeder Aarde'. Zij ligt zwanger op de grond en kijk behoorlijk bezorgd uit haar ogen: "Ik vind dat de uitdrukking er goed in zit, ze kijkt boos en bezorgd. Dat moet ook, want het gaat niet goed met moeder aarde en je mag je er best zorgen over maken", aldus de zandkunstenaar.
In juni vindt de opening van het festival plaats en tot dan kunnen bezoekers zien hoe de beelden worden gemaakt. In het najaar worden de creaties weer afgebroken.