Festivalorganisaties kijken uit naar volle festivalweides

Crowdsurfen op Jera on Air © Wesley van Bree
De festivalvoorpret kan beginnen: onder andere Jera On Air in Ysselsteyn en Solar Weekend in Roermond bereiden zich voor op volle festivalweides.
Sjoerd Ewals van Jera On Air en Danielle Smeets van Solar vertellen erover in het L1-programma Het Voorprogramma.

Vernieuwingen

Veel van de line-up van het Roermondse festival is doorgeschoven, maar er zijn ook wijzigingen. 'Het binnendorp komt op Solar terug", zegt Danielle Smeets, projectmanager bij Solar. "De kleine dingetjes, de lokale artiesten: ik miste de laatste jaren wel een beetje dat je in ieder hoekje van het terrein iets anders kon doen. Dat willen we nu weer terugbrengen, daar steken we veel tijd in."

Investeren

Sjoerd Ewals is voorzitter en hoofd programmering van Jera On Air. De organisatie heeft de coronaperiode gebruikt om te investeren in het punk- en metalfestival. "Het wordt een heel nieuw terrein. De camping ligt erbij en de parkeerplaats ligt erbij, dat lag er eerst een stuk vanaf", vertelt Ewals. "En het hoofdpodium wordt op de donderdag al geopend, dus we hebben het programma groot aangepakt met extra headliners. Ik kijk uit naar een grote mensenmassa die helemaal losgaat bij acts als The Offspring en The Hives."

Personeel

De coronamaatregelen zijn afgeschaft, toch merken de organisaties nog altijd de gevolgen van de lockdownperiode. Het blijft bijvoorbeeld moeilijk om voldoende personeel te vinden. Sjoerd Ewals: "Wij werken met vrijwilligers, maar we merken wel bij externen dat er een krapte op de markt is. Nu alles weer kan en doorgaat is er heel veel vraag en zijn de prijzen gestegen. Dat zijn wel ontwikkelingen waar je mee moet werken."
Daniëlle Smeets van Solar beaamt dat. "Je merkt het bij bijvoorbeeld beveiliging en barpersoneel. Van die organisaties hoor ik dat ze alle zeilen moeten bijzetten om de mensen weer terug de arbeidsmarkt in te trekken. Veel mensen zijn toch iets anders gaan doen."

Het Voorprogramma

Het Voorprogramma is een talkshow van Pop in Limburg en L1 over de Limburgse muzieksector. De volledige aflevering is hier te bekijken.