Aangifte tegen raadslid Maastricht wegens ronselen stemmen

De stembussen werden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen omgekiept in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Er is aangifte gedaan tegen het Maastrichtse raadslid Halil Mermi vanwege het ronselen van stemmen voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar.
Mermi ontkent en zijn partij de Senioren Partij Maastricht gelooft hem op zijn woord.

Voorkeursstemmen

De politicus haalde bij de verkiezingen in maart 405 voorkeursstemmen. Zodra lijsttrekker Frans Bastiaens als wethouder wordt aangewezen - en die kans is groot - wordt Mermi opnieuw raadslid. Het is verboden om bij verkiezingen stemmen te ronselen. Hierbij worden kiezers benaderd om hun stempas te ondertekenen en af te geven.

'Geen reden om te twijfelen'

Volgens bestuurslid Ronald van Dooren van de Senioren Partij is de aangifte op 23 april gedaan. Er vonden gesprekken plaats met de indiener van de aangifte, die volgens het bestuur met 'slechts beweringen, maar geen concrete aanwijzingen, laat staan bewijzen' op tafel kwam. Ook Mermi werd op het matje geroepen, maar hij betwist de beschuldiging. "Het bestuur heeft op dit moment geen reden om te twijfelen aan de oprechtheid van meneer Mermi", zegt Ronald van Dooren.
De politie laat weten bekend zijn met de zaak, maar wil de aangifte niet bevestigen.

Roermond en fraude

Het ronselen van stemmen ligt gevoelig. Neem als voorbeeld de gemeente Roermond, waar burgemeester Rianne Donders dit jaar nog aangifte heeft gedaan van het ronselen van volmachtstemmen. Of Jos van Rey, die zich volgens de Hoge Raad schuldig heeft gemaakt aan stempasfraude. Hij was toen stemcoördinator van zijn oude partij de VVD.