Nog geen stormloop bij depot voor weggehaalde fietsen

Fietsdepot met opgehaalde fietsen van Koningsdag © L1 (Sjors Abeling)
Het loopt - zoals verwacht - nog geen storm bij het fietsendepot in Maastricht. Tot dusver zijn 98 fietsen en 9 scooters opgehaald die vanwege Koningsdag zijn verwijderd uit de straten van de stad.
In totaal zijn in aanloop naar Koningsdag zo'n 500 rijwielen weggehaald. Naast fietsen en scooters zijn ook verkeersborden (tijdelijk) verwijderd in de stad, omdat ze anders in de weg zouden staan voor de koninklijke route.

500 fietsen

Vorige week vrijdag zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) Achter de Comedie begonnen met de schoonmaakactie. Dat was nodig omdat de NOS daar moest opbouwen. Er zijn niet alleen studentenfietsen opgehaald, maar ook enkele elektrische fietsen. Mensen kunnen tot 15 juni hun fiets kosteloos ophalen. Ze moeten dan wel een sleutel van het slot en een identiteitsbewijs meenemen.

Tweede leven

Boa Rick van den Boorn denkt dat veel fietsen niet worden opgehaald. "Dat is de ervaring van de afgelopen 15 jaar. Zo'n 60 procent van de fietsen blijft hier", zei hij tegen L1. "Die gaan uiteindelijk naar bijvoorbeeld de kringloop en krijgen daar een tweede leven."

Bordjes

"We hebben het zo makkelijk mogelijk proberen te maken om je fiets terug te vinden met bordjes. Daar staat bijvoorbeeld de straatnaam en datum op met waar en wanneer de fiets is weggehaald. Dus we kunnen een indicatie geven waar de fiets zou kunnen staan, maar het blijft altijd nog goed zoeken", zegt Van den Boorn.