Opvang nieuwe Oekraïense vluchtelingen in sporthal Rolduc

In Kerkrade komt de eerste opvang voor Oekraïense vluchtelingen. © iStock
Sporthal Rolduc in Kerkrade wordt de nieuwe doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft de gemeente Kerkrade donderdag aangekondigd.
De sporthal aan de Rolduckerstraat wordt zo snel mogelijk ingericht en gaat uiterlijk 21 juli open om de eerste vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. De sporthal gaat plaats bieden aan maximaal 200 vluchtelingen.
Dat kan al op korte termijn zijn, maar kan ook nog even duren. Volgens de gemeente hangt dat af van de omvang van de toestroom van vluchtelingen. Sporthal Rolduc is bedoeld om vluchtelingen een eerste onderdak te bieden. Daarbij gaat het om één of enkele nachten in afwachting van een plek voor langere tijd.

Overgangsfase

Nu dient Glanerbrook in Geleen als eerste opvangplaats van Oekraïense vluchtelingen in Zuid-Limburg. Om voor een geleidelijke overgang te zorgen, sluit Glanerbrook pas als alles op orde is in sporthal Rolduc. Tijdens deze overgangsfase kunnen vluchtelingen zonder verblijfadres al in Kerkrade terecht, mochten er geen beschikbare plekken meer zijn in Glanerbrook.

Sportverenigingen

De gemeente Kerkrade heeft omwonenden en gebruikers van Sporthal Rolduc persoonlijk op de hoogte gesteld van de inrichting van de doorstroomlocatie. Sporthal Rolduc blijft in gebruik als doorstroomlocatie tot 1 oktober 2022. Burgemeester Petra Dassen: 'Samen met de verenigingen die gebruik maken van de sporthal zoeken we naar passende alternatieven, zodat zij hun activiteiten elders voort kunnen zetten. We rekenen daarbij op enige flexibiliteit gezien de omstandigheden. Het is fijn dat we iets kunnen doen voor mensen in nood en dat we zo rust en veiligheid kunnen bieden.”

Abdijhotel

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne heeft Kerkrade al ruim 100 vluchtelingen opgevangen. De meeste van hen zijn voor langere tijd ondergebracht in sloopappartementen in het Rolduckerveld en in een leegstaande zorginstelling van Meander. Ook het hotel van Rolduc ving al enige vluchtelingen tijdelijk op. Een werkgroep van de gemeente begeleidt de groep en helpt met inschrijvingen, huisartsbezoeken en het wegwijs raken in de regels in Nederland.