Luca (12) redt leven van vader en ontvangt onderscheiding

Luca Gollatz ontvangt een onderscheiding van burgemeester Monique de Boer vanwege zijn heldendaad. © L1
De 12-jarige Luca Gollatz uit Herkenbosch heeft vrijdag een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds gekregen. Hij krijgt deze onderscheiding omdat hij tijdens een vakantie het leven van zijn vader heeft gered.
De onderscheiding werd vrijdagochtend door Monique de Boer, burgemeester van Roerdalen, uitgereikt aan Luca.

Begon te trillen

Afgelopen zomer was het gezin uit Herkenbosch op vakantie in Oostenrijk. Luca zat in de avond alleen met zijn vader in het zwembad. "Ik was baantjes aan het trekken en mijn vader zat op een verhoging in het zwembad", vertelt Luca. "Toen zag ik opeens dat hij begon te trillen. Ik dacht dat doet hij wel vaker wanneer hij het koud heeft, maar er kwam vervolgens schuim uit de mond en toen wist ik dat het niet goed zat", zegt de 12-jarige.

Naar boven geduwd

Zonder na te denken ging hij zijn vader helpen. "Ik zag dat mijn vader meer richting het diepe water gleed. Ik ben onder hem door gezwommen en heb mijn vader naar boven geduwd zodat hij niet met zijn hoofd onderwater ging. Ik duwde hem terug naar de verhoging en ben vervolgens om hulp gaan roepen', vertelt Luca.
Zijn vader Hans herinnert zich niets meer na het ongeval. "Ik keek vanuit het zwembad naar de bergen en het volgende moment werd ik wakker in de ambulance. Daar hoorde ik dat ik een epileptische aanval had gehad", vertelt Hans Gollatz.

Trots

Met Hans gaat het momenteel weer goed en hij is ontzettend trots op zijn zoon: "Ik denk dat daardoor onze band nog sterker is geworden. En als ik zie dat Luca deze onderscheiding krijgt, doet dat emotioneel echt wat met me."

Carnegie Heldenfonds

De gemeente Roerdalen kreeg via een inwoner van Herkenbosch het verhaal te horen. Zij vonden dat Luca voor zijn daad in het zonnetje gezet mag worden. "We hebben contact opgezocht met het Carnegie Heldenfonds", zegt Monique de Boer, burgmeester van Roerdalen.
Het fonds vindt het belangrijk om stil te staan bij de uitzonderlijke daden die de helden verricht hebben. "Zij vinden dat Luca aan de vereisten voldoet om onderscheiden te worden", aldus De Boer.