Musical Les Misérables naar Maastricht

Perspresentatie musical Les Misérables in Maastricht. © L1 (Sjors Abeling)
Een van de succesvolste musicals aller tijden Les Misérables komt naar Maastricht.
De productie is volgend jaar april 13 keer te zien in het Theater aan het Vrijthof, zo maakte het theater maandag bekend. De hoofdrol is voor Kerkradenaar Milan van Waardenburg.

Droom in vervulling

Voor Van Waardenburg, die de rol van Jean Valjean gaat spelen, gaat daarmee een droom in vervulling. "Ik heb altijd gezegd: als ik deze rol ooit mag spelen dan heb ik alles bereikt wat ik graag zou willen bereiken in mijn carrière. En het gaat gewoon gebeuren."
Van Waardenburg is geboren in Kerkrade en groeide op in Heerlen. Hij speelde eerder een hoofdrol in Anastasia. Momenteel staat de acteur in Berlijn op de planken.

Vriendschap, vrijheid en liefde

Les Misérables is gebaseerd op de gelijknamige roman van Victor Hugo, en gaat over vriendschap, vrijheid en liefde. In Londen is het stuk al sinds 1986 onafgebroken te zien. Het is daarmee de langst lopende musical in het Verenigd Koninkrijk. Ook op Broadway in New York werd de voorstelling jarenlang opgevoerd.

Twee keer eerder

In Nederland werd de musical twee keer eerder gespeeld. In 1991 produceerde Joop van den Ende de eerste Nederlandstalige versie met onder meer Paul de Leeuw, Pia Douwes en Ernst Daniël Smid. En in 2008 was er een versie met onder meer René van Kooten en Jamai Loman.
Les Misérables gaat volgend jaar in maart in premiere in Carré, waarna de voorstelling in Limburg alleen het Theater aan het Vrijthof aandoet. Naast Milan van Waardenburg doen onder meer Freek Bartels en Vajen van den Bosch mee.