Tien jaar gevangenisstraf geëist voor brand op bestelling

Stockfoto. © iStock
Justitie wil Ruud V. (48) tien jaar achter slot en grendel zien. De Venlonaar zou verschillende mensen hebben benaderd om brand te stichten bij zijn ex-vriendin.
Tegen beoogd uitvoerder Mariusz O. (36) is drie jaar gevangenisstraf geëist.

Nare scheiding

Ruud heeft de breuk met zijn ex-partner slecht verwerkt, is in ieder geval de stellige overtuiging van justitie. Hij werd in 2018 veroordeeld voor het stalken van de vrouw en in 2019 volgde vijf jaar celstraf voor twee brandstichtingen en wederom stalking. Tegen die straf ging de Venlose veertiger in hoger beroep. Het Hof verhoogde de celstraf vervolgens tot acht jaar.

Zelfde werkplaats

Volgens justitie heeft Ruud vanuit de cel verschillende mensen benaderd om opnieuw brand te stichten bij zijn ex-vriendin. Eén van hen zou de Poolse oud-gevangene Mariusz zijn. De twee zaten ooit in dezelfde gevangenis. "Maar niet op dezelfde afdeling", stelt Mariusz' advocate Francoise Landerloo. "Ze hebben alleen ooit eens een maand op dezelfde werkplaats gewerkt."

Geen idee

Landerloo zegt dat haar cliënt niets wist van het conflict tussen Ruud en zijn voormalige geliefde. "Die wetenschap blijkt helemaal nergens uit", zegt de advocate. Ze pleitte daarom voor vrijspraak voor haar cliënt. Over twee weken weten Mariusz en Ruud waar ze aan toe zijn. Dan doet de rechter uitspraak.