Foto van overleden kind: 'Geeft veel steun'

Niek Gooren en zijn verloofde © L1
Een foto van je overleden kind kan veel troost bieden. Dat geldt ook voor Weertenaar Niek Gooren (37) en zijn verloofde Susanne Plugers. Zij zijn heel blij met de foto's van hun overleden zoon, die genomen werden door stichting Make a Memory.
Mathijs overleed vlak voor zijn geboorte op 20 december 2016. "Wat in eerste instantie de mooiste dag van mijn leven zou worden, werd een nachtmerrie", vertelt Niek.

Ziekenhuis

"Ik herinner mij dat ik bij knooppunt Leenderheide reed en dat ik hoorde dat mijn zoon dood was. Je hoopt dan toch nog even dat dit een fout is en dat wanneer je in het ziekenhuis komt, hij toch leeft." Eenmaal in het ziekenhuis blijkt dat niet zo te zijn. "Iemand in het ziekenhuis wees mijn vriendin Suus (34) en mij op de stichting Make a Memory", zegt de Weertenaar.

Helemaal alleen

Die stichting maakt op verzoek van ouders foto's van ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken tot en met 17 jaar. "Wij zijn heel blij en trots op de foto's die genomen zijn van Mathijs. Wij merkten niet snel na het overlijden van onze zoon dat mensen ons meden, omdat ze niet wisten wat ze moesten zeggen. Terwijl wij er wel graag over spraken. Wij willen mensen hiervan bewust maken", legt Niek uit.

Anoniem

Fotograaf Johan Horst uit Weert heeft al zo'n veertig fotoreportages mogen maken. Hij blijft meestal bij zijn bezoeken anoniem. "Ik kom binnen, noem mijn voornaam en zoek een rustig moment uit om de foto's te maken."

Documentaire

Daarom besloot Gooren mee te werken aan de documentaire Trots en Troost over de stichting. Het is de bedoeling om met deze documentaire aandacht te vragen voor de stichting. "Ik denk dat deze foto's van vitaal belang zijn om weer op te kunnen staan en om je weer trots te kunnen voelen."
De documentaire Trots en Troost is hier te bekijken.