Studenten wonen gratis in zorgcentrum in ruil voor hulp

Twee studenten helpen een bewoner van het woonzorgcentrum met de iPad. © L1 (Tim van der Weerden)
Een gratis woonplek, het klinkt te mooi om waar te zijn maar voor een aantal studenten werkelijkheid. Zij wonen sinds begin dit jaar gratis in een appartement in een woonzorgcentrum in Heythuysen in ruil voor vrijwilligerswerk.
Kelly Claessen woont er sinds begin dit jaar. "We hebben twee keer per week 's nachts een brandwachtdienst. Daarnaast doen we regelmatig leuke dingen met de ouderen. Ik ga bijvoorbeeld vaak naar het restaurant om een praatje met hen te maken of zoals nu even op de kamer bij een bewoner om hem te helpen met de iPad. Het is heel gezellig", licht de student toe.

70 vierkante meter

"We hebben hier meer dan genoeg ruimte", vertelt student Sanne van den Ende. Zij is één van de andere drie studenten die in St. Charles woont. De appartementen zijn ongeveer 70 vierkante meter groot, inclusief slaapkamer en badkamer.

Sceptisch

Binnen Stichting Land van Horne, waar St. Charles onder valt, is het huisvesten van jongeren in een woonzorgcentrum een proef. Land van Horne-zorgmanager Claudia Nelissen: "De ouderen waren in het begin best wel wat sceptisch. Maar als je hen nu vraagt wat ze ervan vinden, zijn ze allemaal heel erg blij."

'Boffen met ze'

Eén van die bewoners is Maj Lenders. "Ik vind het ontzettend leuk als ze kennis willen maken en we samen een praatje kunnen maken", vertelt ze. Ook Piet Vissers is enthousiast over de studenten: "Dan doen we samen Rummikub met een kopje koffie, thee of ranja erbij. Heel leuk. We boffen echt met ze." De studenten betalen geen huur voor het appartement, maar moeten wel betalen voor gas, water, licht en servicekosten.
Stichting Land van Horne is tevreden met het verloop van de proef en bekijkt of het concept ook op andere locaties kan worden uitgerold.