Drie kussen voor Máxima (en andere onverwachte ontmoetingen)

Koningin Máxima krijgt een zoen van Wasbauer © ANP
Veel mensen kregen een boks of een handje van Koning Willem-Alexander, of gingen met leden van de koninklijke familie op de foto. Maar een enkeling had op Koningsdag in Maastricht een wel heel bijzondere spontane ontmoeting met een lid van het koningshuis. "Máxima kussen is ontstaan als grapje."
Hij is waarschijnlijk de enige die het voor elkaar kreeg om Máxima te kussen - drie maal zelfs. Een zekere meneer Wasbauer slaagde erin. De koningin was verrast. Haar beveiliging evenzeer, zo blijkt uit de beelden van het opvallende moment.
Na afloop werd de dolgelukkige Wasbauer door een verslaggever van de NOS gevraagd hoe hij dit geflikt had. Het was blijkbaar een spontane actie. "Afgelopen week, op een verjaardagsfeestje, vroegen vrienden me mee te gaan om te gaan kijken. Ik zei toen: 'Ik wil wel een zoen van Máxima krijgen' als grapje", vertelt de man. "We stonden er al anderhalf uur en dan worden er grapjes uitgehaald. Zoals: ‘Ja, als Máxima komt, dan vraag ik een zoen’. En zo is het gebeurd."

Gewoon in het hotel

Nog iemand die spontaan tegen het koningspaar opliep, was Mike Verweij uit Boskoop (gemeente Alphen aan den Rijn). Hij bleek het hotel te delen met de royals. "Ik denk: ik ga met het vrouwtje lekker een nachtje naar Maastricht. Elektrisch fietsje gehuurd. Ik zeg: 'we gaan op tijd, dan kunnen we even lekker naar het Vrijthof'. Het leek wel carnaval. Allemaal hoge piefen, van die mooie pakken en gouden insignes. Kom ik er dus achter dat Koning Willem-Alexander met zijn hele gevolg in het hotel is. Dat was echt super|, zo tekent Omroep West op. Verweij filmde het ongedwongen tafereel in de hotellobby met zijn telefoon.
Verweij en zijn vrouw gingen er eens even goed voor zitten, helemaal vooraan in de lobby van het hotel dat gekenmerkt wordt door de kaketoe. "Bakkie erbij. Al die mensen beetje zenuwachtig, van die beveiligers met oortjes in." Langzaam druppelde de koninklijke familie de hotellobby binnen. "Eerst kwam Máxima naar beneden. En alle prinsen en prinsessen zaten gewoon bij ons in de lobby. En toen kwam de koning naar beneden, hij zei 'goedemorgen' en werd gefeliciteerd." Ook door Verweij en zijn vrouw. De koning bedankte het stel. "Je weet niet wat je meemaakt", vertelt de man uit Boskoop enthousiast. "Hartstikke leuk om mee te maken. En dus niet in een superduur, exclusief hotel. Welnee. Gewoon in een Valkie. Wim-Lex is zo gewoon gebleven joh", zegt Verweij.

Metershoog standbeeld

Oranjegek Johan Vlemmix had al vaker gesprekken met leden van de koninklijke familie. Toch was deze Koningsdag ook voor hem bijzonder, want hij had een metershoog standbeeld gemaakt van Amalia. Alhoewel de prinses al was ingefluisterd dat Johan een cadeau voor haar had en zij had ingestemd met een korte ontmoeting tijdens de wandeling, was hij natuurlijk toch zenuwachtig. "In eerste instantie was ik bang voor haar reactie, want het is toch een meisje van 18. Maar ze kwam aanlopen en zei 'Wauw'. Dan weet je genoeg!" Volgens de geboren Brabander viel het kunstwerk (waarde zo'n 70.000 euro) in de smaak en werd het daarmee zijn 'mooiste Koningsdag allertijden'.
Toch liep Amalia niet meteen met het standbeeld weg: na het festijn is het 3D-geprinte kunstwerk naar de etalage van Max Mara aan de Bredestraat verhuisd. Wat nu? "Tijd voor plan B: kijken waar het standbeeld een mooi plekje krijgt. Voor hetzelfde geld wil gemeente Maastricht het als aandenken aan Koningsdag."