Troep ruimen Maastricht: 'Twee ton afval voor de middag weg'

Het Vrijthof ligt onder het afval van Koningsdag © L1 (Sjors Abeling)
Er werd hard gewerkt de afgelopen dagen om Maastricht op zijn mooist te maken voor de koninklijke familie. Donderdag worden de handen opnieuw uit de mouwen gestoken om de stad weer schoon te krijgen.
Zo'n 40.000 feestvierders bezochten Maastricht voor Koningsdag. En die zorgden voor een hoop afval.

2.000 kilo

"We hadden wel rommel verwacht, maar dat het zoveel was, niet. Het is vergelijkbaar met carnaval", zegt Jos Kuipers, Clusterleider stadsreiniging, in de L1 Nieuwsshow. De schatting is dat ongeveer 2.000 kilo afval op het Vrijthof ligt. "We zijn met 80 mensen bezig met bladblazers en veegwagens. We hopen uiterlijk rond het middaguur helemaal klaar te zijn."

Transformatie

Op het Vrijthof liggen McDonald's verpakkingen, blikken bier en plastic zakken die feestvierders hebben laten liggen. Kuipers denkt vooral aan de transformatie. "Als het opgeruimd is, denk ik wel altijd 'Chapeau, dat hebben we weer gefikst'. Dan zie je heel goed hoeveel werk je hebt gedaan."

Stadspark

Ook het stadspark, waar de vrijmarkt is gehouden, is niet ongespaard gebleven. "We vinden meubels zoals kasten en tafels, maar ook kleding en boeken."

Fietsen en verkeersborden

Om de route van de koning niet te storen, werden ook verschillende objecten verwijderd uit de stad, zoals verkeersborden en rijwielen. "Er zijn zo'n 500 fietsen weggehaald", zegt BOA Rick van den Boorn. Vorige week vrijdag begon dat bij restaurant Achter de Comedie omdat de NOS daar moest opbouwen. Wie denkt dat het alleen maar studentenfietsen zijn, heeft het mis. Ook enkele elektrische fietsen zijn meegenomen.

Redelijk weinig fietsen opgehaald

De verwachting was dat er tussen de 500 en 1000 fietsen weggehaald moesten worden maar dat viel uiteindelijk mee. Wel verwacht Van den Boorn dat veel fietsen niet worden opgehaald. "Dat is de ervaring van de afgelopen 15 jaar. Zo'n 60 procent van de fietsen blijft hier. Die gaan uiteindelijk naar bijvoorbeeld de kringloop en krijgen daar een tweede leven."

Kosteloos ophalen

Veel studenten maken gebruik van een Swapfiets, maar het bedrijf hoeft niet bang te zijn in één keer veel fietsen te moeten missen. "Mensen kunnen tot 15 juni hun fiets kosteloos ophalen. Ze moeten dan wel een sleutel van het slot meenemen en een ID-bewijs. En ook met het bedrijf van de Swapfietsen is afgesproken dat ze hun fietsen gewoon kunnen ophalen."

Speld in een hooiberg

"We hebben het zo makkelijk mogelijk geprobeerd te maken om je fiets terug te vinden met bordjes. Daar staat bijvoorbeeld de straatnaam en datum op met waar en wanneer de fiets is weggehaald. Dus we kunnen een indicatie geven waar de fiets zou kunnen staan, maar het blijft altijd nog goed zoeken", zegt Van den Boorn.