Dragqueen ontmoet koning: 'Werd tijd dat dit gebeurde'

Miss Patty Pam Pam en Beppie Kraft blikken terug op Koningsdag © L1
Belangenorganisatie COC Limburg is trots dat dragqueens tijdens Koningsdag mochten optreden voor koning Willem-Alexander. "Het was prachtig en het was ook tijd dat dit gebeurde. Drag wordt langzamerhand mainstream", blikt Pieter Roberts, de man achter het dragkarakter 'Patty Pam-Pam', terug.
Het COC Limburg viert dit jaar haar vijftigjarige bestaan. Om dat jubileum nog wat extra kracht bij te zetten, traden verschillende dragqueens -in vol ornaat- op voor het koninklijk gezelschap. "Het was een kans en ook een stiekeme wens om hier onderdeel van uit te maken. En het mag ook gezien worden. Deze kunstvorm werd voorheen enigszins onder de mat geschoven, maar nu konden we laten zien dat het ertoe doet", vertelt Roberts.

Grote onderscheiding

Roberts was zelf één van de dragqueens die ook een handje kreeg van de koning. 'U bent de echte koningin', zo voegde Willem-Alexander hem toe. Ook de prinsesjes kwamen hem van dichtbij bewonderen. "Ze vonden me prachtig uitzien", lacht Patty Pam-Pam. "Eén van de prinsen zei: 'Zo, wat heeft u daar voor een supergrote onderscheiding!"

Weken voorbereiding

De modieuze metamorfose van 'hij' naar 'zij' neemt heel wat tijd in beslag, vervolgt Roberts. "Alleen al de make-up duurt anderhalf uur." Dat blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn. "De kleding maak ik allemaal zelf. Daar ben ik dus wel een aantal weken mee bezig."