Burgerbelangen doet coalitievorming Simpelveld

Stockfoto © iStock
Burgerbelangen neemt als op één na grootste partij de leiding bij het vormen van een nieuwe coalitie in Simpelveld.
Daarbij is het streven het voortzetten van de bestaande coalitie met Leefbaar Simpelveld en Lokaal Actief en mogelijk aangevuld met het CDA.

Minimale meerderheid

De drie lokale partijen hebben nog maar een minimale meerderheid in de gemeenteraad met 8 van de 15 zetels. Met de 2 zetels van het CDA erbij zou de basis breder worden. Na de verkiezingen nam Samen 1 als grote winnaar en grootste partij het voortouw bij het smeden van een nieuwe coalitie. De partij ging op 16 maart van 2 naar 5 zetels.

Niet onderhandelen

Maar Burgerbelangen en Leefbaar Simpelveld zien niks in samenwerking met Samen 1 en zijn daarom ook niet gaan onderhandelen met de partij. Volgens de twee partijen heeft Samen 1 cruciale projecten zoals de herinrichting van de stationsomgeving, het uitkijkpunt Huls en de gezonde basisschool van de toekomst niet gesteund.

Negatief uitgelegd

"Omwille van politiek belang zijn deze projecten op voorhand negatief uitgelegd. Samen 1 heeft de afgelopen raadsperiode meer dan eens onze oprechtheid, kennis en kunde in twijfel getrokken", aldus Burgerbelangen. Ook een breed raadsprogramma zoals Samen 1 als alternatief voor een reguliere coalitie had voorgesteld, vindt Burgerbelangen dan ook niet aan de orde en dus niet bespreekbaar.

Niet praten

Burgerbelangen gaat bij de vorming van een nieuwe coalitie in ieder geval niet praten met Samen 1. Wel kunnen zij schriftelijk laten weten welke punten zij eventueel in een coalitieprogramma opgenomen willen zien.

Erg teleurgesteld

Samen 1 liet eerder al weten erg teleurgesteld te zijn over de gang van zaken. Ze spreekt van kiezersbedrog omdat eerder tussen de vijf partijen in de raad zou zijn afgesproken dat iedereen een eerlijke kans krijgt.

Vertrouwen geschaad

De partij vindt dat door de gang van zaken het vertrouwen van de kiezer in de politiek enorm wordt geschaad. "Dat wij de grootste partij zijn geworden, geeft ook duidelijk aan dat de kiezers verandering en vernieuwing willen", zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Robert Honings van Samen 1.
Burgerbelangen verwacht over ruim een week meer te kunnen zeggen over de vorming van een nieuwe coalitie.