Geboren op Koningsdag: hengstveulen Willem-Alexander

Het hengstveulen Willem-Alexander bij zijn moeder © iStock en Mandy Cuijpers
Dat Willem-Alexander op Koningsdag geboren is, weten we allemaal. Maar dat hengstveulen Willem-Alexander op deze dag het levenslicht zag, is kersvers nieuws.
Het veulentje werd geborenbij hengstenhouderij Hans van den Berg in Arcen. Dat hij net op Koningsdag ter wereld kwam, had Mandy Cuijpers, die de paarden in de stal verzorgt, niet verwacht. "Zijn moeder gaat altijd ver over de uitgerekende datum heen. Ze was deze week wel uitgerekend, maar het is heel bijzonder dat ze vandaag beviel."

Beginletter

Bij de stal is er een team dat een naam verzint als er een veulentje geboren wordt. "Als er hengstveulen geboren wordt, dan krijgt hij een naam met de beginletter van zijn vader. Een pasgeboren merrieveulen krijgt de naam met de beginletter van haar moeder" vertelt Cuijpers. En aangezien de vader van het kersverse veulen Wulkan heet, moest volgens de regels van het stamboek zijn naam dus ook met een W beginnen.

Drama naamkeuze

"Het is altijd een drama om met zoveel mensen tot een leuke naam te komen", geeft de paardenverzorgster aan. "Wij als dames zijn van de specialere namen. Maar de eigenaar van dit paard is van het makkelijke. Hij wint het meestal niet." Maar dat was deze keer anders. De eigenaar stelde de naam Willem-Alexander voor. "Nu was het voor iedereen duidelijk: hij moet Willem-Alexander heten. De credits zijn deze keer dus voor de eigenaar zelf", zegt ze met een lach.
Met de kersverse Willem-Alexander van de Edelweiss, zoals zijn officiële stamboeknaam luidt, gaat het goed.