40.000 bezoekers beleven vreedzame Koningsdag in Maastricht

De kledingdracht was overwegend oranje in Maastricht © Jean-Pierre Geussens
Ongeveer 40.000 mensen hebben woensdag een bezoek gebracht aan Koningsdag in Maastricht. De politie kijkt terug op een evenement zonder noemenswaardige incidenten.
"Er zijn alleen wat mensen onwel geworden, bijvoorbeeld door de warmte", vertelt een woordvoerster.

Plein dicht

Burgemeester Annemarie Penn kijkt ook terug op een geslaagd programma. Al moest na de middag het Vrijthof wel worden afgesloten. "Het plein was te vol", verklaart de burgemeester.
Het bezoek van de koninklijke familie voor Koningsdag duurde vanaf 11.00 tot even na 13.00 uur. Langs de route was plek voor 23.000 mensen.

Trots

"Ik vond het geweldig", vervolgt Penn. "Vooral dat gevoel van saamhorigheid. Ik hoop dat we dit vast weten te houden. Want zonder dat lopen we grote risico's." Penn begeleidde de koninklijke familie tijdens haar tocht door een zonovergoten Maastrichtse binnenstad.

Blik naar Oekraïne

"Er was veel muziek, dat wilden we graag", blikt ze terug. "Want Maastricht is de stad van de muziek. Daarvan gaat je hart iets sneller kloppen. Toen ik op het Vrijthof op het podium stond zag ik al die oranje geklede mensen. Dat zegt toch veel. Zeker nu met Oekraïne. Dat dit hier nog kan. Het was fantastisch om te zien!"

'Hij luisterde goed'

"We hadden een hele mooie dag", vat Penn tot slot samen. Soms dreigde er vertraging in het programma in de route van twee uur door de stad. "Maar als ik dan tegen de koning zei: we moeten door, dan gaf hij nog een handje, maar hij luisterde goed!"