Vrijmarkt in Stadspark Maastricht deels ontruimd

De verkopers zijn aan het inpakken © Sjors Abeling (L1)
De vrijmarkt in het Stadspark in Maastricht is deels ontruimd.
Volgens de handhaving is dat vanwege veiligheidsoverwegingen. De verkopers konden zich wel op een andere plek in het park opstellen.

Inpakken

In het park wordt op Koningsdag traditiegetrouw een vrijmarkt georganiseerd, maar woensdagochtend rond 06:00 uur kregen de verkopers rondom de vijver te horen dat ze moeten verplaatsen. "Vanochtend rond 03:00 uur zijn we begonnen met opzetten en nu kunnen we weer inpakken", vertelt een verkoper.

Kraampjes

Volgens verschillende verkopers hebben de handhavers woensdagochtend nog laten weten dat ze de kraampjes wel mogen opzetten, maar daar is nu verandering in gekomen. Het stadspark ligt niet op de route die de koning gaat afleggen, maar toch is er door de handhaving besloten dat de vrijmarkt niet door mag gaan.

Fouilleren

In Maastricht zijn 1200 agenten aanwezig om alles in goede banen te leiden. In de stad is extra cameratoezicht en ook is de binnenstad een veiligheidsrisicogebied. Dit betekent dat de politie preventief mag fouilleren.
De Koninklijke familie wordt rond 11:00 uur verwacht. Het programma duurt zo'n twee uur, maar het feest gaat daarna door in de provinciehoofdstad. Zo gaat op het Vrijthof Rowwen Hèze een speciaal gecomponeerd lied brengen. Ook violist André Rieu treedt op. Het bezoek van Willem-Alexander en zijn gezin is live te volgen bij L1.