Teruglezen: Een feestelijke Koningsdag in Maastricht

In Maastricht wordt Koningsdag gevierd. © Jean-Pierre Geusens
Maastricht stond woensdag in het teken van Koningsdag. Lees hieronder alles terug over het koninklijk bezoek.

16:06 uur - Circa 40.000 bezoekers bij Koningsdag in Maastricht

Zo'n 40.000 mensen hebben woensdag een bezoek gebracht aan Koningsdag in Maastricht. Het was er volgens burgemeester Annemarie Penn zo druk dat al vlak na de middag het Vrijthof moest worden afgesloten. "Het plein was te vol", zei de burgemeester na afloop van het bezoek.
"Ik vond het geweldig", zei Penn. "Vooral dat gevoel van saamhorigheid. Ik hoop dat we dit vast weten te houden. Want zonder dat lopen we grote risico's. Daarvan hebben we voorbeelden te pakken in Europa." Penn begeleidde de koninklijke familie tijdens haar tocht door een zonovergoten Maastrichtse binnenstad.
De politie heeft woensdag niet hoeven uitrukken voor "noemenswaardige incidenten" tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht. Volgens een woordvoerder waren er alleen wat mensen onwel geworden, bijvoorbeeld door warmte. "Het is een groot feestje geweest."

15:35 uur - Storing aan de Sint Servaasbrug

Door een storing aan de Sint Servaasbrug staat het beweegbare deel open. Mensen die de binnenstad van Maastricht willen verlaten en richting het station moeten, moeten via de Wilhelminabrug omfietsen of -lopen.

14:58 uur - Fotoalbum van koninklijk bezoek

Fotograaf Jean-Pierre Geusens heeft foto's gemaakt van het koninklijk bezoek. De foto's zijn in dit album te bekijken.

14:40 uur - Koninklijk huis blikt op Twitter terug

De koninklijke familie heeft op Twitter nog een aantal foto's geplaatst van het bezoek aan Maastricht. De Koning bedankt de stad nogmaals voor het feest.

13:44 uur - Een compilatie van het koninklijk bezoek

Het bezoek van de Koning en zijn gezin is voorbij. De koninklijke familie stapt weer in de bus en gaat naar een andere plek, maar de festiviteiten in de provinciehoofdstad gaan door. Kijk hieronder naar een compilatie van het bezoek aan Maastricht.

13:38 uur - Koning Willem-Alexander bedankt Maastricht

Na het optreden van Rowwen Hèze nam Koning Willem-Alexander de microfoon over om Maastricht te bedanken. Koningsdag in de provinciehoofdstad is vanwege corona twee keer uitgesteld, maar dat had geen invloed op de festiviteiten. Het programma was volgens de Koning zelfs nog mooier geworden.

13:27 uur - Oranje wolk in persvak

Bij de finale van het koninklijk bezoek werd een oranje wolk de lucht in geblazen. Door de wind kwam die uiteindelijk in het persvak terecht. Dat zorgde voor hilarische beelden.

13:20 uur - Feestelijke afsluiter met Rowwen Hèze en het volkslied

Op het Vrijthof wordt de tour door Maastricht feestelijk afgesloten met een optreden van Rowwen Hèze. Ook wordt het Wilhelmus gezongen. Koning Willem-Alexander bedankt daarnaast iedereen hartelijk voor het warme welkom na twee jaar zonder Koningsdag.
De feestelijkheden zijn zo'n 20 minuten uitgelopen.

13:15 uur - Willem-Alexander: 'Niemand wil eindigen als Poetin'

Koning Willem-Alexander is blij met de opbouwende kritiek die hij krijgt. Hij reageerde op een peiling die de NOS woensdagochtend publiceerde, waaruit bleek dat het vertrouwen in hem verder is gedaald.
"Peilingen doen me niet zo veel. Wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek", zei de koning tijdens Koningsdag in Maastricht. "Als je dat niet hebt, kun je eindigen als Poetin. En dat wil niemand."
Op dit moment heeft iets minder dan de helft van de bevolking (47 procent) vertrouwen in de koning, zo kwam naar voren uit een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS onder duizend mensen. Een jaar eerder was dat 57 procent. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Vorig jaar was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.

13:08 uur - Meedansen met André Rieu

De Maastrichtse violist André Rieu gaf op het Onze Lieve Vrouweplein een optreden. De koninklijke familie danste mee.

13:05 uur - Koningsdag route in foto's

Bekijk hier sfeerbeelden van Koningsdag in Maastricht.

12:43 uur - Komt prinses Amalia volgend jaar in Maastricht studeren?

Prinses Amalia gaat volgend jaar studeren. Heeft Maastricht haar al overtuigd als studentenstad? Koning Willem-Alexander geniet in ieder geval volop in de provinciehoofdstad. Hij is dankbaar dat Koningsdag weer gewoon gevierd kan worden.

12:35 uur - Tijd voor het 'vijfde seizoen': de vastelaovend

De koninklijke familie is onderweg naar de Bredestraat, waar wordt stilgestaan bij 'het vijfde seizoen', het carnavalsseizoen en het verenigingsleven. De familie wordt getrakteerd op optredens van Beppie Kraft en Opera Zuid.

12:20 uur - Sjoenkele bij André Rieu

Tijd om even te zitten na het hapje eten bij een optreden van André Rieu en het Johann Strauss Orkest op het Onze Lieve Vrouweplein. Dat gebeurt op een typische bourgondische manier: sjoenkelend op het terras. De aanwezige leden van het Koninklijk Huis genieten onder andere van 'Mestreech is neet breid' en 'Cielito Lindo'.

12:10 uur - Koning in gesprek over kweekvlees van Mosa Meat

Koning Willem-Alexander en zijn familie zijn inmiddels gearriveerd op het Onze Lieve Vrouweplein. Daar krijgen ze onder andere vlaai, zuurvlees en wijn aangeboden, maar gaan ze ook in gesprek over het door Mosa Meat ontwikkelde kweekvlees. Tussendoor wordt geregeld 'lang zal hij leven' gezongen.

12:07 uur - De koninklijke familie gaat los met Lucas & Steve

Het Maastrichtse dj-duo Lucas & Steve heeft een optreden verzorgd voor de koninklijke familie. De deejays deden dit om Maastricht als studentenstad op de kaart te zetten. Het duo kreeg de Koning en zijn familie aan het dansen.

12:02 uur - De familie demonstreert haar kennis van het Maastrichts

"Nu wordt het moeilijk", zegt de koning over de quiz over de Maastrichtse taal. Acteur Jon van Eerd bevraagt de teams over hun kennis (en uitspraak) van het dialect. Kijkers thuis kunnen met behulp van een QR-code meespelen.
Het bleek goed gesteld met de dialectkennis: de koninklijke familie weet alle dialectvragen goed te beantwoorden. Het blauwe team onder leiding van teamcaptain prinses Ariane wint de quiz dankzij met het 'Leesplenske van de Mestreechter taol’ dankzij de bonusvraag.

12:55 uur - Cadeaukar door de route

Achter de koninklijke familie rijdt ook een speciale cadeaukar. Daar kunnen bezoekers een cadeau instoppen voor de koning.
De cadeaukar rijdt ook mee in de route © Sjors Abeling (L1)

11:51 uur - Koning in Maastricht: 'Prachtig ontvangst'

Koning Willem-Alexander is aangekomen in Maastricht om zijn verjaardag te vieren. "Eindelijk, prachtig weer en een prachtig ontvangst."
"Hebt u de zon geregeld?", vraagt het koningspaar aan de L1 verslaggever. "Perfect!" De koninklijke familie is blij dat ze weer een ouderwetse Koningsdag in Maastricht mogen vieren. Prins Maurits, "Geweldig, na twee jaar. We hebben het gemist. We gaan met open verwachtingen de stad in en dan kan het alleen maar nog mooier worden." Lees hier meer.

11:43 uur - Actievoerders tegen de monarchie

De Republiek, een vereniging van actievoerders tegen de monarchie, gaat woensdag op de Koningsdagroute in Maastricht demonstreren. Dat is na wat onenigheid tussen de vereniging en de gemeente toch op de aangewezen plek op Het Bat.
De afgelopen dagen was er nog enige onzekerheid over de demonstratieplek van de Republiek. De organisatie wilde de plek die werd aangewezen door de gemeente namelijk niet accepteren.
Actievoerders tegen de monarchie © Orange Media

11:37 uur - De koning en kroonprinses slaan een bijzondere munt

Onder leiding van muntmeester Bert van Ravenswaaij slaan koning Willem-Alexander en kroonprinses Amalia een bijzondere munt ter ere van 30 jaar het Verdrag van Maastricht. "Twee stappen terug", lacht de kroonprinses bij het slaan van de munt ter waarde van tien euro.

11:30 uur - Kijk hier de aankomst van de koninklijke familie terug

Rond 11:00 uur zijn koning Willem-Alexander en zijn gezin met de bus aangekomen in Maastricht. Verslaggever Riël Linssen stond er vlakbij. Kijk hier naar de beelden.

11:25 uur - Koninklijke familie maakt kennis met Limburgse gemeenten

De koninklijke familie maakt in Maastricht kennis met de Limburgse gemeenten. Zo ook Beek, waar ze een nipje van een 'elske' nemen. "De koninklijke colonne vindt het heerlijk en jammer dat ze moeten doorlopen", vertelt een deelnemer.
Ook onder andere Valkenburg, Sittard-Geleen en Brunssum passeren de revue.

11:07 uur - Speciaal nummer van Rowwen Hèze

Rowwen Hèze gaat tijdens Koningsdag een speciaal nummer brengen. De koning eindigt het bezoek aan Maastricht op het Vrijthof. Daar gaan Andre Rieu, Beppie Kraft en Rowwen Hèze optreden. Rowwen Hèze heeft voor vandaag een speciaal nummer gemaakt.

11:03 uur - Overal wordt er gekeken naar het bezoek

Op straat, vanuit ramen en op televisie wordt er gekeken naar het bezoek van de koninklijke familie. De familie is zojuist gearriveerd op de Sint Servaasbrug waar het bezoek is gestart.
De familie is zojuist gearriveerd © Sjors Abeling (L1)

11:01 uur - Koninklijke familie arriveert in Maastricht

Met de bus is de koninklijke familie aangekomen in Maastricht. Op de Sint Servaasbrug werd de familie ontvangen.

10:59 uur - Volle terassen op het Vrijthof

De terassen op Vrijtof zitten bomvol. De koninklijke familie sluit het bezoek aan Maastricht op het plein af. Daar gaan dan ook Andre Rieu, Beppie Kraft en Rowwen Hèze optreden.

10:47 uur - Fotoalbum Koningsdag Maastricht

Kijk op de Facebookpagina van 1Limburg voor een fotoalbum van het bezoek van de Koning en het feest in Maastricht.

10:42 uur - Douanepost langs de route

Tijdens het bezoek van de koninklijke familie worden alle Zuid-Limburgse gemeentes gerepresenteerd. Jo van der Meij uit Vaals staat met een oude douanepost langs de route. "We gaan de koning vragen of ze nog wat aan te geven hebben. Voor de koning maken we geen uitzondering", vertelt Van der Meij. Hij staat er samen met zijn kleindochter Isa. "Het is fantastisch, dit maak je maar zelden mee."
Alle Zuid-Limburgse gemeenten komen langs in de route © Sjors Abeling (L1)

10:36 uur - Treinen richting Maastricht 'wat drukker'

De treinen richting Maastricht zijn woensdagochtend "wat drukker", meldt een woordvoerder van de NS. Omdat koning Willem-Alexander zijn 55e verjaardag in de hoofdstad van Limburg viert, zijn mensen met Maastricht als eindbestemming volgens de NS wat eerder op de been dan reizigers richting andere steden. Voor de treinreizigers naar Maastricht is het station versierd. Zo staat er op het plein voor het station een troon opgesteld waar mensen zich kunnen laten fotograferen. "We hebben positieve reacties ontvangen", aldus de woordvoerder.

10:32 uur - De Koning en zijn gezin zijn in de stad

De koninklijke familie is zojuist aangekomen in Maastricht. De Koninklijke familie is onderweg naar de Sint Servaasbrug, het startpunt van de dag.

10:20 uur - Huis burgemeester Maastricht beklad met anti-monarchie leuzen

De woning van burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is beklad. Er zijn in Koningsnacht leuzen tegen de monarchie op gezet. ‘Fuck de koning’ en ‘Fuck je monarchie’ staat er op de zijkant van het huis. Burgemeester Penn laat de graffiti haar dag niet bederven.

10:10 uur - Prinses Alexia terug uit buitenland voor Koningsdag

Prinses Alexia is woensdag ook aanwezig op Koningsdag in Maastricht. Dat meldt persbureau ANP op basis van informatie van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De prinses gaat naar school en woont in Wales, maar is overgekomen voor de 55e verjaardag van haar vader, koning Willem-Alexander.
Alexia, de middelste dochter van het koningspaar, heeft in principe geen vakantie. Daarom was het onduidelijk of zij vrij kon krijgen van het United World College of the Atlantic, waar ze sinds september opgaat voor haar Internationaal Baccalaureaat.
Ook de prinsessen Amalia en Ariane zijn woensdag van de partij. Amalia heeft momenteel een tussenjaar, nadat ze afgelopen zomer haar diploma op het gymnasium behaalde. Ze vult haar tussenjaar met vrijwilligerswerk bij onder meer het Oranje Fonds. De verdere invulling van het jaar is privé en is niet openbaar gemaakt. Eerder liet Amalia weten dat ze een stage bij een Amerikaans bedrijf ook wel interessant zou vinden.

10:03 uur - Harmonie trekt over de Sint Servaasbrug

Over een klein uurtje begint het bezoek van de koninklijke familie in Maastricht. Op de Sint Servaasbrug vertrekt de harmonie die de familie gaat ontvangen.

10.00 uur - Laatste schroeven zetten beeld Amalia stevig vast

Laatste schroef gaat in het beeld van Amalia dat Johan Vlemmix speciaal heeft laten maken. "Ja hij is best wel zwaar en zeker als je ‘s ochtends om 4:00 uur hiermee moet slepen. Daarnaast heb ik nog niet ontbeten want ik heb veel te veel spanning voor zo’n dag."
Maar wat is het plan van Vlemmix met zo’n zwaar beeld? "Ik wil het officieel aanbieden aan Amalia en ze krijgt nog een kleine variant. Ze mag zelf beslissen waar ze hem wil hebben. Ze mag hem meenemen maar kan ook in het gemeentehuis in Maastricht." Vlemmix staat al in de vroege uurtjes op woensdagochtend op zijn plek. "Dus nu is het “Wachten, wachten, wachten."
Johan Vlemmix met zijn standbeeld van kroonprinses Amalia in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens

9:57 uur - Staatssecretaris Vivianne Heijnen komt ook terug uit Den Haag voor Koningsdag in haar Maastricht

Vivianne Heijnen staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zit zo’n 100 dagen al in Den Haag maar is nu toch even terug in Maastricht. "Ja super leuk. Ik ben uitgenodigd door een raadslid van SAB. Ik wil dit natuurlijk niet missen. Het zonnetje komt door dus we hebben ontzettend veel geluk in Maastricht."
"Ik baal wel dat het twee jaar geleden, toen ik wethouder was, niet door kon gaan maar het is wel fijn dat het nu wel in deze omvang door kan gaan. Het is geweldig, iedereen heeft goede zin en heeft moeite gedaan om iets oranjes aan te doen."
Het is niet de eerste keer dat de staatssecretaris de koning ziet. Een paar maanden geleden werd ze al beëdigd door de koning. "Het blijft natuurlijk spannend maar het is extra speciaal dat hij te gast is in mijn stad. Ik hoop toch dat de koning ons ziet zitten en een handje geeft."

09:49 uur - Alles staat klaar voor koningsdag

In Maastricht is vrijwel alles klaar voor het bezoek van koning Willem-Alexander.

9:36 uur - Vrijmarkt in Stadspark deels ontruimd

De vrijmarkt in het Stadspark in Maastricht is deels ontruimd. Volgens de handhaving is dat vanwege veiligheidsoverwegingen. De verkopers konden wel op een andere plek in het park zich opstellen.

9:33 uur - Oud-wethouder Maastricht feliciteert Koning

Voormalig wethouder van Maastricht Gerdo van Grootheest feliciteert Koning Willem-Alexander via Twitter met zijn verjaardag. Van Grootheest is inmiddels burgemeester van Culemborg. De Koning is graaf van deze gemeente.

9:01 uur - Carnavalsartiesten maken zich klaar

Ook een groep carnavalsartiesten staat klaar voor de 'eregalerij' in de Bredestraat. De koninklijke familie gaat daar kennismaken met het Limburgse verenigingsleven.
Deze dames uit Bemelen hebben hun carnavalspakjes aangedaan van drie jaar geleden. Toen wilde zij hun hoop uitbeelden dat het koningspaar naar Maastricht zou komen. Nu dat gelukt is hebben de ze pakjes uit de kast gehaald en gaan ze vandaag speldjes uitdelen.

9:00 uur - Rutte wenst koning veel plezier in Maastricht

8:50 uur - Gouverneur Emile Roemer neemt alvast een kijkje

Gouverneur Emiel Roemer staat al voor bij het stadhuis op Koningsdag. "Gezonde spanning hebben we wel, dat is alleen maar goed. Vandaag mag ik de koningin begeleiden op de route. Dat is een ontzettende eervolle functie. Iedereen zal genieten iedereen heeft het gevoel van ‘Het mag weer’. Gister was de generale repetitie en die was geslaagd. Hier word je helemaal vrolijk van.”

Theo Bovens

De gouverneur vindt het een ontzettende eer dat hij dit mag doen. "Maar ik snap heel goed dat Theo een dubbel gevoel heeft want hij heeft die twee jaar voorbereid maar vandaag ben ik toch de gouverneur. Maar ik straal samen met Limburg en heel Nederland."
Gouverneur Roemer neemt een kijkje © Jean-Pierre Geusens

8:46 uur - Koninklijke Marechaussee ook bij eregalerij

De Koninklijke Marechaussee is ook aanwezig bij Koningsdag, een speciale brigade maakt onderdeel uit van de eregalerij in de Bredestraat. "We zijn natuurlijk opgericht door koning Willem I en daarom ook verbonden met het koningshuis", vertelt een van de Marechaussees op L1 Radio. "Een brigade bestaat uit vijf mensen, maar we zijn met zeven. Dus eigenlijk twee te veel."

8:18 uur - Bredestraat klaar voor bezoek van de koning

In de Bredestraat in Maastricht zijn de laatste voorbereidingen getroffen voor het bezoek van de koning. In de straat wordt tijdens het bezoek van de Koninklijke Familie vooral aandacht gevraagd voor het verenigingsleven. Zo komt hier een ‘eregalerij van het verenigingsleven’. Een selectie van leden van tientallen uiteenlopende verenigingen zwaait hen toe.
De Bredestraat is een van de plekken die de koning gaat bezoeken © Sjors Abeling (L1)

7:45 uur - Bezoekers Koningsdag vertrekken naar Maastricht

Ook in de treinen die naar Maastricht rijden zitten bezoekers van Koningsdag. "We zitten altijd voor de televisie met Koningsdag", vertelt een reiziger naar Maastricht. De NS heeft voor Koningsdag een speciale dienstregeling. Daardoor vertrekken treinen op andere tijden of rijden er meer treinen.

7:36 uur - Politie controleert binnenstad

De politie is met speurhonden bezig om de binnenstad te controleren. Ook is de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) aanwezig om de route te controleren op explosieven.
De politie doorzoekt een winkel langs de route die de Koninklijke Familie gaat afleggen © Sjors Abeling (L1)

7:27 uur - Maastricht loopt langzaam vol

In Maastricht arriveren steeds meer bezoekers voor Koningsdag. De verwachting is dat er tussen de 25.000 en 35.000 bezoekers komen. "Ik was om 06:15 uur in Maastricht zodat ik een goed plekje bezit om de koning te zien", vertelt een bezoeker.
De Oranjefans staan langs de route © Sjors Abeling (L1)

7:23 uur - Na vorst komt de koning in het zonnige zuiden

Na een nacht vorst aan de grond, zet de koninklijke familie woensdag onder een zonnetje voet op Maastrichtse bodem. De weersverwachting voor Koningsdag ziet er goed uit volgens Meteo Limburg. De weergoden zullen deze dag het zonnige zuiden laten zien aan het koningspaar, hun kinderen en andere familieleden. Lees hier het volledige weerbericht.

7:21 - Politie maakt zich klaar voor Koningsdag

Ook de politie is zich aan het voorbereiden op deze bijzondere dag. Tientallen motors, auto’s en politiebusjes staan klaar bij het MECC in Maastricht, waar woensdagochtend de agenten een briefing kregen. Tijdens Koningsnacht moesten de agenten ook aan de slag. Dat is relatief rustig verlopen. In totaal zijn er 1200 agenten aan de slag in Maastricht.
Op het Vrijthof staat een groep agenten © Sjors Abeling (L1)

7:16 uur - Vrijmarkt in Stadspark Maastricht deels ontruimd

De vrijmarkt in het Stadspark in Maastricht is deels ontruimd. Volgens de handhaving is dat vanwege veiligheidsoverwegingen. In het park wordt op Koningsdag traditiegetrouw een vrijmarkt georganiseerd, maar woensdagochtend rond 06:00 uur kregen de verkopers rondom de vijver te horen dat ze moeten inpakken. "Vanochtend rond 03:00 uur zijn we begonnen met opzetten en nu kunnen we weer inpakken", vertelt een verkoper. Lees meer.
De verkopers zijn aan het inpakken © Sjors Abeling (L1)

7:06 uur - Johan Vlemmix zet beeld Amalia klaar

Oranjefan Johan Vlemmix heeft een beeld van prinses Amalia klaargezet langs de route van de koning. Woensdagochtend zette hij de laatste schroeven in het beeld. “Het is best wel zwaar. Zeker als je direct moet gaan sjouwen als je wakker wordt", vertelt hij op L1 Radio.
Amalia mag zelf bepalen wat ze er met het beeld gaat gebeuren. "Ze kan het beeld meenemen of ze beslist om het beeld in Maastricht te plaatsen. Bijvoorbeeld in de hal van het gemeentehuis.”

7:00 uur - Eerste fans in Maastricht

De eerste fans in Maastricht zijn aangekomen. Vanochtend rond 06:00 uur stond Oranjefan Oscar al in Maastricht, vertelt hij tegen L1 Radio. "Ik wil het beste plekje hebben. Ik heb net van de fotografen gehoord dat dit de verschrikkelijkste plek is omdat het donker is." Hij heeft voor de koning snoep meegenomen. "Als de koning het niet aanneemt, dan kunnen we het nog bij de prinses en de koningin proberen."