Volt laat nieuw onderzoek naar Gündogan zitten

Nilüfer Gündogan na de uitspraak van de rechter in het kort geding dat ze had aangespannen tegen Volt. © ANP
Er komt geen nieuw onderzoek naar het gedrag van Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan. Het grootste deel van de Volt-leden is tegen een nieuw onderzoek.
Dat meldt NRC. De partij legde zondag op een partijcongres een motie voor aan haar leden. Zij konden zich tot dinsdagavond uitspreken. Dat deden bijna duizend leden.

Te belastend

Het partijbestuur gaf eerder ook al aan een nieuw onderzoek niet te zien zitten. Volgens de partijtop zou dat te belastend zijn voor de dertien melders. Zij hebben hun verhaal gedaan bij onderzoeksbureau BING. De melders zijn van mening dat de in Weert opgegroeide Gündogan zich onder meer schuldig heeft gemaakt aan handtastelijkheden, intimidatie en het maken van seksuele avances.

Geen medewerking

De politica heeft op haar beurt volgens NRC geen vertrouwen in het onderzoeksbureau en werkte tot nu toe niet mee aan het onderzoek. Dat is de reden dat het onderzoek nog niet afgerond is.

Uit fractie gezet

Gündogan werd na de beschuldigingen eerst geschorst als fractielid, en daarna uit de fractie gezet. Het Tweede Kamerlid deed vervolgens aangifte wegens smaad en laster tegen de melders en ging in hoger beroep tegen haar schorsing. De rechter gaf haar gelijk en gaf de partij een flinke tik op de vingers: de fractie moest haar terugnemen en het Kamerlid een schadevergoeding betalen.
Uiteindelijk is door de partijtop eind maart besloten om haar alsnog definitief uit de fractie te zetten en te royeren, omdat Gündogan haar aangiften tegen de melders weigerde in te trekken en juist zou uitbreiden.