Moordproces ligt half jaar stil voor één getuigenverhoor

Andy de Heus werd doodgeschoten in een vakantiehuisje op park Porta Isola in Stevensweert. © Twan Spierts
Het proces tegen Sittardenaar Ronnie S. (54), de man die in 2012 vriend en zakenpartner Andy de Heus doodschoot, heeft minstens een half jaar vertraging opgelopen. Er moet nog één getuige worden gehoord, maar dat gebeurt pas in augustus.
In februari van dit jaar werd al besloten dat getuige Tony N. (34) gehoord moet worden.

Zeventien jaar

Ronnie heeft toegegeven dat hij Andy doodschoot in een vakantiehuisje op park Porta Isola in Stevensweert. Dat is naar eigen zeggen in een opwelling gebeurd. Justitie eiste in 2020 levenslang tegen de Sittardse schutter. De rechter in Roermond veroordeelde hem echter tot zeventien jaar gevangenisstraf. Hij achtte moord niet bewezen, doodslag wel.

Uiterste poging

Justitie ging in hoger beroep. De aanklager wilde niet alleen aantonen dat het tóch moord was, maar ook dat er meer mensen betrokken waren. Er werden zelfs twee mensen aangehouden: Paula 'Cillie' N. (61) en haar zoon Tony. Het duo werd echter al snel weer vrijgelaten. Tony heeft tijdens verhoren gezwegen. Justitie wil hem nu als getuige horen in een uiterste poging iets los te krijgen.
Het Hof in Den Bosch gaf justitie al meermaals uitstel om onderzoek te kunnen doen. In februari besloot het Hof ook dat Tony als getuige gehoord mocht worden. Sindsdien ligt de zaak zo goed als stil. Het verhoor van Tony staat gepland op 30 augustus.

Getuige zit vast

Die vertraging ligt niet aan Tony zelf. Hij zit immers een gevangenisstraf van acht maanden uit. "Ons is niet bekend wat de afwegingen zijn om cliënt in augustus te horen", zegt advocate Sjanneke de Crom. Ook justitie zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de planning en wijst naar het Hof. Daar is de agenda kennelijk zó vol dat het een half jaar duurt voordat iemand gehoord kan worden.

Geduld beproefd

De kans is reëel dat het proces tegen Ronnie pas in 2023 begint. Zijn advocaat Peer Szymkowiak heeft meermaals zijn frustratie uitgesproken over de constante vertraging. Ook nabestaanden van Andy de Heus willen dolgraag een streep onder de zaak zetten. "Nu hebben we ook zoiets van: laat het alsjeblieft snel afgelopen zijn", liet zus Patricia eerder aan L1 weten.