Onno Hoes Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Onno Hoes is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. © Jean-Pierre Geusens
"Ik sta nog een beetje te hyperventileren", zegt Onno Hoes als reactie op de koninklijke onderscheiding die hij heeft gekregen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Hoes werd thuis in Maastricht verrast door burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die bij hem het lintje opspelde.

Betrokkenheid

"Het is een bijzonder jaar om een lintje te krijgen, nu de koning naar Maastricht komt. Ook speciaal dat ik er zelf veel uitgereikt heb en er nu zelf eentje krijg. Ik had het niet verwacht", aldus Hoes.
De oud-burgemeester van Maastricht krijgt het lintje onder meer voor zijn betrokkenheid bij de LHBTI-gemeenschap in Nederland en de aandacht die hij voor slachtoffers van racisme en antisemitisme vraagt via het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Nationale 4 en 5 mei Comité.

Mens en natuur

Verder initieerde hij de Maastrichtse mensenrechtenprijs, waar jongeren via een competitie kennismaken met de universele verklaring voor de rechten van de mens. Op cultureel gebied was en is hij betrokken bij onder meer Instituut Beeld en Geluid. Als voorzitter van de Nationale Boomfeestdag zette hij zich in voor het belang tussen natuur en mens. Hoes is politiek gezien al jaren actief bij de VVD. Op dit moment is hij interim-partijvoorzitter.