Geld voor Heerlen om jeugd uit drugscriminaliteit te houden

Stockfoto © iStock
De gemeente Heerlen krijgt geld van het kabinet om jongeren te beschermen voor een loopbaan in de criminaliteit.
Het kabinet trekt 82 miljoen euro extra uit in de strijd tegen drugscriminaliteit, meldt de NOS. Volgens justitieminister Dilan Yesilgöz (VVD) moet het werven van kinderen door drugscriminelen gestopt worden.

Pakketje afgeven

Yesilgöz stelt dat kinderen al op basisscholen én middelbare scholen verleid worden door criminelen. Basisschoolleerlingen moeten ergens een pakketje afgeven en aan middelbare scholieren wordt gevraagd iemand op te halen of weg te brengen. "Op een dag horen ze schoten en raken ze betrokken bij een liquidatie", aldus de minister.
Het geld gaat naar 15 gemeenten, waaronder Heerlen, waar deze problemen spelen. De gemeente moet wel zelf met een plan van aanpak komen voor de meest problematische wijken.

Meer zicht op werk

Het kabinet wil dat jongeren meer zicht krijgen op werk en inkomen. Bij een misgreep moet de jeugd aangesproken worden, ook inmenging van ouders hoort hier volgens Yesilgöz bij. "Alleen door een intensieve persoonsgerichte aanpak kunnen we de intimiderende druk van drugshandelaren op onze kinderen, scholieren en jongvolwassenen stoppen", zegt Yesilgöz.

Gemeente blij

"De jeugd heeft de toekomst. Dus wij zijn verheugd dat het kabinet structureel extra middelen ter beschikking stelt om de preventieve aanpak van ondermijnende (jeugd)criminaliteit te versterken", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Het bieden van een eerlijke en veilige toekomst zijn fundamenteel om weerbaar te zijn tegen criminele invloeden. Er zijn landelijke en lokaal grote zorgen over de toenemende rol van jeugd die geronseld worden door criminelen. Ook in Heerlen."