Teruglezen: Repetitie in centrum trekt veel bekijks

Op de Sint Servaasbrug wordt al volop gerepeteerd. © ANP
Maastricht heeft dit jaar de eer om de koninklijke familie te ontvangen op Koningsdag. De voorbereidingen zijn in volle gang.
In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de feestelijke dag:

19:40 uur - Eerste doorloop Koningsdag trekt veel bekijks

De doorloop van de route van Koningsdag heeft dinsdagnamiddag voor een hoop toeschouwers gezorgd:

17:35 uur - Rowwen Hèze repeteert op het Vrijthof

16:55 uur - Voorbereidingen Koningsdag in Sittard

De organisatie hoopt na twee jaar afwezigheid het parkfestival in Sittard in volle glorie te herstellen. De ingrediënten zijn niet anders dan voorgaande edities. Zo keren een vullend programma met artiesten, de rommelmarkt en enkele speeltoestellen terug in het stadspark om de verjaardag van koning Willem-Alexander als vanouds te vieren.
Een dikke kilometer verderop wordt op de Schootsvelden, waar ook het oktoberfeest in Sittard zijn tenten opslaat, dinsdagavond al feestgevierd. Tijdens Code Nassau zorgen diverse deephouse-, tech house- en techno-discjockeys voor de sfeer. Woensdag beklimmen bekende Limburgse artiesten als Beppie Kraft, Erwin en Big Benny het podium.

16:40 uur - Repetitie doorloop Koningsdagroute gestart

In het centrum van Maastricht wordt er flink gerepeteerd. Ook burgemeester Annemarie Penn-te Strake en gouverneur Emile Roemer zijn daarbij aanwezig.

16:20 uur - Republiek: 'We verwachten zo'n 80 demonstranten tijdens Koningsdag'

De Republiek, een vereniging van actievoerders tegen de monarchie, gaat woensdag op de Koningsdagroute in Maastricht demonstreren. Dat is na wat onenigheid tussen de vereniging en de gemeente toch op de aangewezen plek op Het Bat. De Republiek verwacht ongeveer 80 demonstranten, laat voorzitter Floris Müller weten.
Of de actievoerders op de aangewezen plek blijven staan, is de vraag. Volgens Müller willen ze hun stem laten horen en willen ze een sterk signaal tegen de monarchie afgeven. "We gaan de ruimte opzoeken, dat is begin maart al aangekondigd. Wij geven geluid aan een sterk sentiment en steeds meer mensen steunen de monarchie niet meer." Lees hier meer.

15:45 uur - Beeld Amalia van Johan Vlemmix staat langs de route

De bekendste oranjefan van Nederland heeft een bijzonder cadeau voor kroonprinses Amalia: een levensgroot standbeeld. Het beeld is inmiddels langs de route bij de Bredestraat neergezet, zoals hieronder te zien is. "Ik wil haar echt iets unieks geven. Ze is al koninginwaardig en deze eer verdient ze gewoon", vertelt Vlemmix. Hij is van origine Brabander, maar bezit ook meerdere panden in Limburg. Lees hier meer.
Johan Vlemmix met zijn standbeeld van kroonprinses Amalia in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens

15:10 uur - Koningsvlaai te koop bij meerdere bakkerijen

Meerdere banketbakkerijen in het centrum van Maastricht verkopen speciaal voor Koningsdag een een gloednieuwe vlaai: de Koningsdagvlaai. Appel en abrikoos zijn de hoofdingrediënten, samen met banketbakkersroom, ook wel bekend als gele room. Volgens Willemien Moers van Patisserie Royale in Wyck is de vlaai behoorlijk uniek: "Hij is samen met andere bakkerijen uit de stad ontwikkeld. Zonder Koningsdag zou hij niet hebben bestaan. We hebben dan alleen appel of alleen abrikozen met gele room."

15:05 - 'Koning Willem-Alexander' al gespot in Maastricht

In het centrum van Maastricht konden Nederlanders dinsdagmiddag op de foto met de 'koning'. Waarvoor precies, dat zie je om 17:30 uur in L1mburg Centraal bij L1.
De 'koning' kwam alvast een kijkje nemen in het centrum van Maastricht. © L1 (Timo Schmid)

12:35 uur - Onno Hoes Officier in de Orde van Oranje-Nassau

"Ik sta nog een beetje te hyperventileren", zegt Onno Hoes als reactie op de koninklijke onderscheiding die hij heeft gekregen. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Hoes werd thuis in Maastricht verrast door burgemeester Annemarie Penn-te Strake, die bij hem het lintje opspelde.

11:00 uur - Hans Klok met speciale illusie in Geusseltpark

Illusionist Hans Klok staat woensdag met zijn theatertent in het Geusseltpark in Maastricht. Ter gelegenheid van Koningsdag heeft Klok nu een speciale illusie gecreëerd met 'koninklijke allure' , aldus de artiest. "Deze act illustreert de Vaderlandse trots. Ik treed in de voetsporen van Hollandse meesters en breng schilderijen tot leven."

9:30 uur - Afzettingen in Maastricht

Vanwege Koningsdag zijn er dinsdag en woensdag enkele afzettingen in het centrum van Maastricht.

9:00 uur - Nederland viert na jaren weer Koningsnacht

Nederland viert dinsdag voor het eerst in jaren weer Koningsnacht. Door het hele land zijn er dinsdagavond en -nacht festiviteiten. De traditionele feestavond ging de afgelopen twee jaar niet door vanwege de coronacrisis.

8:30 uur - Duizenden Nederlanders krijgen lintje van koning

"Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot", die zin zullen duizenden mensen in Nederland dinsdag horen. Het is dan namelijk weer de jaarlijkse Lintjesregen, waarbij mensen worden benoemd tot lid, ridder of officier in de Orde van Oranje-Nassau of de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bekende Nederlanders krijgen het lintje voor hun carrière, onbekende Nederlanders voor hun bijdragen aan de samenleving, bijvoorbeeld door jarenlang vrijwilligerswerk te doen.