Het Kruis van Tegelen winnaar op LFF

De Passiespelen in 2021. © L1 (Gerard Pansier)
Filmmaker Hans Heijnen heeft voor de tweede keer de prijs voor Beste lange documentaire gewonnen op het Limburg Film Festival.
Dat festival werd de afgelopen vier dagen gehouden in Venlo. Heijnen won met zijn film Het Kruis van Tegelen, die over de Passiespelen Tegelen gaat.

Grote eer

In 2019 won hij met zijn film Voetbal is Oorlog. De Sittardse filmmaker spreekt van een grote eer en buiten verwachting. "Deze prijs is ook voor de Passiespelen en speciaal voor hoofdpersonage Geert Beurskens, het indringende verhaal over zijn homoseksualiteit en worsteling met het katholieke geloof heeft veel mensen diep geraakt."

Korte films

Op het LFF waren verder opvallend veel korte films te zien. De organisatie ziet dat als goed nieuws, omdat daarmee 'de doorontwikkeling van filmtalent in Limburg goed op stoom lijkt te zijn gekomen'. "De korte film is bij uitstek het domein van die jonge filmmakers, en doet het dus goed in Limburg."

Lyrische coming of age-schets

De prijs voor beste korte film ging Nicole Jachmann voor haar film Funkele. Volgens de jury 'een buitengewoon poëtische, lyrische coming of age-schets van een meisje in de puberteit. Een delicaat thema dat fijngevoeligheid, aandacht en artistieke visie vereist en daarin is Nicole Jachmann buitengewoon geslaagd'.
Op de site van het Limburg Film Festival staat de complete lijst met winnaars. Het werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd. Zaterdag kreeg Huub Stapel van filmplatform Cinesud en het LFF een oeuvre-award uitgereikt.