Grote boom dwarsboomt beoogd fietspad

Gemeente en aannemer zitten de komende tijd samen aan tafel voor een oplossing. © L1 (Guus Benders)
Een nieuw fietspad houdt de gemoederen bezig in Sittard. Langs de Leyenbroekerweg is een aannemer gestart met de aanleg ervan, maar een grote boom staat in de weg.
De werkzaamheden zijn tijdelijk gestaakt. Een voorbijgangster die haar teckel uitlaat vindt het maar een vreemd verhaal. "Ik kom hier regelmatig voorbij en dacht al: dit gaat niet goed."

Boom moet blijven

Ook overbuurman Hans Eising ziet het met lede ogen aan. Hij is in zijn tuin bezig en kijkt uit op de grote boom die nu in de weg van het fietspad staat. "Ik snap niet dat de aannemer niet een lijntje heeft gespannen. Dan zie je toch dat die boom er staat. Wat er nu moet gebeuren? Ik denk eromheen, maar de boom mag niet weg."

Tweede fietspad

Extra opmerkelijk is nog dat er een paar meter naast het geplande nieuwe fietspad al een fietspad met stoep ligt. De nut en noodzaak van het nieuwe fietspad is daarmee überhaupt een vraagteken. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat de boom ook niet wijken voor het pad dat bedoeld is om de nieuwbouwwijk en de naastgelegen school te ontsluiten.

Twaalf jaar oud plan

De aanleg ervan is afgesproken in de bouwplannen die al twaalf jaar oud zijn. Na de afspraak heeft het project lang stilgelegen en zijn er rechtszaken gevoerd tussen de gemeente en de ontwikkelaar over de aanleg. Onlangs heeft de rechter een uitspraak gedaan waarin de aannemer gesommeerd is toch met de werkzaamheden voor de openbare ruimte te starten. Dat is gebeurd zonder te checken of die plannen nog helemaal actueel zijn.

Boom niet op tekening

De gemeentewoordvoerder erkent daarbij dat de boom niet helemaal juist ingetekend staat op de bouwtekening. Met de huidige patstelling tot gevolg. Gemeente en aannemer zitten de komende tijd samen aan tafel voor een oplossing. "De boom gaat niet weg, er moet dus een aanpassing komen aan het pad. Nu is het de vraag of er nog wel een fietspad nodig is om het gebied te ontsluiten. Wellicht volstaat een voetpad wel", stelt de woordvoerder. "Binnen een paar weken hopen we een oplossing te hebben waar iedereen tevreden mee is."