Realityster uit Weert duikt ook op in Belgische drugszaak

Belgische opsporingsdiensten ontdekten op 3 augustus 2020 een drugslab in Leopoldsburg. © TVL
De recent gearresteerde realityster Gianni van der B. (29) wordt ook gelinkt aan een grote Belgische drugszaak. Op dit moment zit de Weertenaar vast voor het grootste crystal meth-lab dat ooit in Nederland is ontdekt en vorig jaar is hij veroordeeld in weer een andere drugszaak.
Dit alles blijkt uit onderzoek van L1.

Operatie Impact

Op 7 november 2017 bracht 'Operatie Impact' een groep agenten naar Weert. In een garagebox en een schuur die Gianni volgens justitie huurde, vond de politie grondstoffen en apparatuur om op grote schaal synthetische drugs te produceren. Daarnaast lag er materiaal om een professionele hennepplantage op poten te zetten.

Eén jaar zitten

De zaak lag lang op de plank en het duurde uiteindelijk tot 29 maart 2021 tot de rechter met een vonnis kwam. Gianni werd veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf; zes maanden van die straf zijn voorwaardelijk opgelegd. De twintiger, bekend van het realityprogramma Temptation Island, ontkent zijn betrokkenheid bij de zaak. Gianni en advocate Gitte Stevens gingen in hoger beroep en wachten nog altijd op de behandeling daarvan.
In de tussentijd heeft Gianni zijn aandacht verplaatst naar België, denkt justitie. Daar is op 3 augustus 2020 een drugslab ontdekt in Leopoldsburg. Zowel Gianni als zijn vriend Damien B. (31) wordt inmiddels nadrukkelijk aan dat lab gelinkt.

Criminele chats

Zij zouden via de gekraakte berichtendienst SkyECC over het lab hebben gecommuniceerd. Het Weerter duo zat volgens justitie in een groepsgesprek met twee anderen, die Brakka en Dave worden genoemd. In die groep wordt gesproken over het bouwen van het drugslab en zijn er foto's gedeeld. Die foto's komen overeen met wat de Belgische politie in Leopoldsburg heeft gevonden.

'Belgenland pik'

Ook gesprekken linken de chatgroep aan het Belgische lab. 'Zijn al in belgenland pik', schrijft Brakka op 18 juni 2020. 'Belgenland? Ben je niet wat vergeten dan. Moet ik zelf rije?', antwoordt Gianni. Ze hebben het ook over 'Sjors' die niet thuis is. De verhuurder van het drugspand heet Georges V. (59) en is gearresteerd voor betrokkenheid bij het lab.
Het is ondanks de stevige verdenking de vraag of Belgische autoriteiten Damien en Gianni vervolgen. Er zijn in een eerder stadium al vijf mensen gearresteerd en de zaak is zo goed als afgerond. Vrijdag doet de rechter in Hasselt uitspraak. Justitie eiste celstraffen van vier tot acht jaar tegen de eerder genoemde Georges en Robert B., Bjorn J., Karel de L. en Bas M. (29). Die laatste komt ook uit Weert en is een goede bekende van Damien en Gianni.
Het grootste crystal meth-lab van Nederland werd in juli 2021 ontdekt in Nederweert. © Politie

Miljoenenwaarde

Inmiddels zit Gianni vast in de zaak 'Kiekendief'. Hij wordt door justitie gezien als één van de grote mannen achter een crystal meth-lab in Nederweert. Het lab was van historische omvang. Nog nooit ontdekten opsporingsdiensten in Nederland zo'n groot methlab. Er is 1340 kilo eindproduct gevonden. Alleen al die partij meth vertegenwoordigt een straatwaarde van tientallen miljoenen.

Instructeur Gianni

Op basis van chatberichten concludeert justitie dat Gianni instructies gaf over het productieproces. Ook zijn vriend Damien, met wie hij dus ook betrokken zou zijn bij het Belgische drugslab, wordt een organiserende rol toegedicht. Naast deze twee verdachten werden Maikel L. (28), Frits R. (35) en diens oom Hans R. (51) gearresteerd.
Op 22 juni komen de mannen voor het eerst voor de rechter in deze zaak. Dat geldt niet voor Hans; volgens zijn advocaten Marcel Heuvelmans en Lotna Kleczewski arresteerde de politie de verkeerde persoon. Justitie twijfelt inmiddels ook aan zijn rol en besloot Hans vrij te laten.