Adri-Jan Hoes over Henny Vrienten: 'Hij kon alles'

Henny Vrienten op het podium tijdens Pinkpop 2016. © ANP
"Hij verdient een lang laatste applaus" en "Henny was een multitalent." Zo wordt er door bekende Limburgers gereageerd op het overlijden van zanger en componist Henny Vrienten (73).
Vrienten was vooral bekend als leadzanger van de band Doe Maar.

Van dichtbij

De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar Vrienten was al lange tijd ziek. Met Doe Maar scoorde hij onder meer hits met de nummers 1 Nacht Alleen, De Bom, Pa en Doris Day. Adri-Jan Hoes maakte Vrienten van dichtbij mee bij de platenmaatschappij Telstar van zijn vader. "Bij ons in Weert is het allemaal begonnen. Het eerste album van de band was een matig succes. We hadden er eigenlijk niet zoveel zin in om met hen verder te gaan. Maar toen kwam Henny erbij. De rest is geschiedenis", vertelt Hoes op L1 radio.
Volgens Hoes was Vrienten een echt multitalent. "Hij was een duizendpoot. Henny kon alles. Een geweldig auteur en componist. Hij was binnen de kortste keren een idool. Doe Maar speelde alle zalen plat en kinderen die kwamen kijken, vielen flauw."

Sociale media

Bekende Limburgers reageren op sociale media op het overlijden van Vrienten. "Potver Henny, dat was niet de afspraak. Voor altijd koester ik de ongelooflijk mooie en inspirerende samenwerking aan de musical Petticoat. Een prachtman. Vakman. Held", schrijft Chantal Janzen op Instagram.
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, reageert op Twitter: "Uitvinder van de polder ska en zo ontzettend veel meer. Hij verdient een lang laatste applaus." De Heideroosjes uit Horst zijn de leadzanger van Doe Maar dankbaar voor zijn inspiratie. "Het was een eer dat je jouw talent met ons wilde delen", schrijft de band.

Laatste periode

Doe Maar speelde meerdere keren op Pinkpop. In 2018 gaf de band nog een optreden in de Rodahal in Kerkrade vanwege hun 40-jarig bestaan. Dat blijkt nu de laatste periode dat de band op het podium heeft gestaan. Eind vorig jaar werd de afscheidstournee van Doe Maar afgelast vanwege de ziekte van Vrienten. De tour was al een aantal keren uitgesteld door corona.

Eerbetoon

Kort na het bekend worden van het overlijden van Vrienten, brachten radiozenders een eerbetoon aan de zanger. Zo ook de uit Roggel afkomstige KINK-dj Tim Op het Broek.