Schoenmakerij van het Jaar komt uit Roermond: 'Is nog hip'

Schoenmaker Frits Pellemans uit Roermond aan het werk © L1 (Achille Prick)
De Ambachtelijke Schoenmaker uit Roermond heeft de verkiezing Schoenmakerij van het Jaar 2022 gewonnen.
Eigenaar Frits Pellemans is dolblij met de winst: "Ik ben sprakeloos. Het is heel eervol en het was gisteravond een hele mooie avond met een aantal vakprijzen die werden uitgereikt."

Vakmanschap

Volgens de jury is de schoenmakerij van Pellemans een ware beleving: "Een prachtige winkel, met een ondernemer aan het roer die overtuigd is van zijn eigen visie. De bijzondere voorgevel lokt je naar binnen en ook binnen word je aangenaam verrast." Ook wordt Pellemans geroemd omdat alles in zijn winkel vakmanschap uitstraalt. De schoenmakerij was één van de drie genomineerden voor de titel. L1 ging onlangs bij de Roermondse ondernemer langs, toen zijn nominatie bekend werd.

'Hip en trendy'

Pellemans heeft een trofee gekregen en is een jaar lang ambassadeur van de schoenmakerijen in Nederland. Dat was altijd al zijn doelstelling: "Ik wil mensen ervan bewust maken dat de schoenmakerij geen oud of stoffig vak is. Het kan heel hip, trendy en uitnodigend zijn."

Milieubewuster

Pellemans vindt het belangrijk om ook mensen bewust te maken van recycling. Volgens de schoenmaker gooien Nederlanders ongeveer vijftig miljoen paar schoenen weg per jaar. "Als bond zijn we bezig om dit onder de aandacht te brengen. Het moet groener en dichter bij huis, maar kijk ook eens bij jezelf en wat je naar een schoenmaker kan brengen in plaats van het maar weg te gooien. Door meer schoenen te repareren, verminder je op jaarbasis heel wat zeecontainers aan nieuw gekochte schoenen."