Republiek: 'We verwachten zo'n 80 demonstranten'

Hans Maessen demonstreert al jaren tegen de monarchie, zoals hier in 2013 op de Dam in Amsterdam. © ANP
De Republiek, een vereniging van actievoerders tegen de monarchie, gaat woensdag op de Koningsdagroute in Maastricht demonstreren. Dat is na wat onenigheid tussen de vereniging en de gemeente toch op de aangewezen plek op Het Bat.
De Republiek verwacht ongeveer 80 demonstranten, laat voorzitter Floris Müller weten.

Sterk signaal

Of de actievoerders op de aangewezen plek blijven staan, is de vraag. Volgens Müller willen ze hun stem laten horen en willen ze een sterk signaal tegen de monarchie afgeven. "We gaan de ruimte opzoeken, dat is begin maart al aangekondigd. Wij geven geluid aan een sterk sentiment en steeds meer mensen steunen de monarchie niet meer."

'Feestje niet verpesten'

Toch benadrukt Müller dat ze niet voor overlast willen zorgen: "We zijn geen mensen die het feest of de sfeer willen verpesten. Dit feestje, dat gaan we vieren maar met een andere insteek: Willem de Laatste." De organisatie wil tijdens de demonstratie een spanddoek met dezelfde tekst omhoog houden langs de Koningsdagroute.

Onzekerheid

De afgelopen dagen was er nog enige onzekerheid over de demonstratieplek van de Republiek. De organisatie wilde de plek die werd aangewezen door de gemeente namelijk niet accepteren.

Reactie gemeente

In een reactie laat de gemeente Maastricht weten dat de aangewezen locatie voldoet aan juridische criteria: "De plek die de gemeente hen biedt, voldoet in alle opzichten aan wetgeving en jurisprudentie, zodat het recht op demonstratie op passende wijze ten volle kan worden uitgeoefend." Volgens een woordvoerder van de gemeente is de plek hemelsbreed op zes meter afstand van de looproute: "Op de Maasboulevard, hemelsbreed 6 meter vanaf het midden van de looproute. Ze krijgen een podium met een hoogte van 30 centimeter en een oppervlakte van 10 bij 2,5 meter, afgezet met hekken."