Tuinders in knel door oorlog: 'Gasprijs acht keer zo hoog'

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Torenhoge gasprijzen en bedrijven die versneld stoppen. Eén op de vijf Limburgse glastuinders zit in de knel, schat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).
Dat zegt Jean Aerts, LLTB-voorzitter van de vakgroep Tuinbouw Bedekte Teelten, naar aanleiding van berichtgeving in De Limburger.

Onder druk

"Je moet je voorstellen: de gasprijs is in korte tijd zeven tot acht keer zo hoog geworden. Je hebt afspraken gemaakt met je klanten en sommige klanten vinden de prijs van het eindproduct te hoog. Dan moet je op zoek naar andere klanten. Dat gaat niet van vandaag op morgen", licht Aerts toe.
Vooral de bedrijven die geen langlopend gascontract hebben, staan volgens hem onder druk. "Zoals dat ook bij veel consumenten het geval is. Op dit moment zorgt het nog niet voor faillissementen. Maar als je geen rendabele productie hebt, zul je geen nieuwe teelt beginnen."

Versneld stoppen

Om faillissementen te voorkomen, moet deze situatie volgens Aerts niet te lang aanhouden. Sommige glastuinders willen de onzekere tijd niet afwachten en zijn hun bedrijf versneld aan het afbouwen. "Vooral in de markt van de snijbloemen, waar sommige producten veel naar Rusland werden geëxporteerd. Zij pakken Moederdag nog mee, maar dan gaan ze versneld stoppen."