Lintjesregen: Laagste aantal lintjes in 20 jaar uitgereikt

Koninklijke onderscheiding. © Jean-Pierre Geusens
Ruim 220 Limburgers kregen dinsdag van hun burgemeester een koninklijke onderscheiding opgespeld tijdens de landelijke lintjesregen. En dat is het laagste aantal lintjes van de afgelopen 20 jaar.
Corona speelt volgens een woordvoerder van de provincie Limburg vermoedelijk een rol in het feit dat het aantal dit jaar een stuk lager ligt. "Het sociale leven heeft de afgelopen twee jaar stilgelegen. En dat is vaak een grond om een lintje aan te vragen. Mensen doen veelal vrijwilligerswerk of zijn actief bij een vereniging en juist dat heeft stilgelegen."

Topjaar

In 20 jaar tijd bleek 2006 juist een topjaar te zijn met 374 onderscheidingen. Sinds 2011 komt het aantal lintjes niet meer boven de 300 uit. De laatste tien jaar ligt het aantal rond de 250. Traditioneel krijgen de uitverkorenen op de laatste werkdag voor Koningsdag de waardering voor hun jarenlange inzet voor onder meer sport-, muziek- en heemkundeverenigingen, parochies, stichtingen of als mantelzorgers.

Met de zwaarden

191 Limburgers werden tijdens deze lintjesregen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 31 Limburgers kregen het speldje dat behoort bij de titel Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Twee van hen kregen die waardering voor hun militaire inzet, waardoor hun lintje gesierd wordt met zwaarden.

Twee Officieren

De hoogste onderscheiding die dit jaar werd uitgereikt, is Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Twee Limburgers kregen deze benoeming dinsdag.
Een daarvan is Onno Hoes uit Maastricht. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn inzet in het verleden voor COC Nederland, Design Academy Eindhoven en het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Ook is de oud-burgemeester van Maastricht actief voor stichting Maastrichtse Mensenrechtenprijs, Stichting United World Colleges Maastricht, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de VVD.
Ad Masclee uit Cadier en Keer krijgt zijn onderscheiding voor zijn (inter)nationale voortrekkersrol binnen het medisch vakgebied Maag-, darm- en leverziekten. Hij is hoogleraar in dit vakgebied aan de Maastricht University en hoofd van de onderafdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Maastricht UMC+. Daarnaast is de heer Masclee actief bij meerdere medische verenigingen.

Meestal mannen

De meeste onderscheidingen werden uitgedeeld aan mannen. Van de ruim 220 lintjes werden er iets meer dan 50 bij een vrouw opgespeld. De rest ging naar een man, en dat zijn er dus meer dan drie keer zoveel. Een uitzondering is Voerendaal, waar de enige twee lintjes naar vrouwen gingen. En in de gemeenten Kerkrade en Landgraaf kregen meer vrouwen dan mannen dinsdag bezoek van hun burgemeester.
In de gemeenten Beesel, Maasgouw, Mook en Middelaar, Roerdalen, Stein en Valkenburg aan de Geul kregen daarentegen alleen mannen een onderscheiding opgespeld.
Vaals is de enige gemeente in Limburg waar dinsdag geen lintjes werden uitgereikt.

Bekijk de lintjes per gemeente