Johan Vlemmix schenkt Amalia metershoog standbeeld

Johan Vlemmix geeft prinses Amalia standbeeld cadeau © Johan Vlemmix
Kroonprinses Amalia (18) kan op Koningsdag in Maastricht rekenen op een gigantisch cadeau van Johan Vlemmix. Ze krijgt van Nederlands bekendste fan van het koningshuis een levensgroot standbeeld.
"Ik wil haar echt iets unieks geven. Ze is al koninginwaardig en deze eer verdient ze gewoon", vertelt Vlemmix. Hij is van origine Brabander, maar bezit ook meerdere panden in Limburg.

'Laagje voor laagje'

Voor het eerst sinds de coronapandemie kan Koningsdag als vanouds gevierd worden. Na twee corona-edities mag er weer publiek langs de route staan. Ook de 63-jarige Oranjefan zal daar woensdag met een grote glimlach te vinden zijn. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane lopen door hartje Maastricht en komen onder meer op de Bredestraat uit. Dat is de straat waar Johans geschenk zal staan.
"Inclusief de sokkel is het standbeeld drie meter hoog. Het beeld is een 3D-print en gemaakt van kunststof. Het beeld is dus laagje voor laagje opgebouwd. De prinses kan haar cadeau niet onder de arm meenemen en krijgt daarom een kleine versie aangeboden. Later kunnen we het beeld dan afleveren op een plek waar de prinses het standbeeld graag wil hebben", legt Vlemmix uit.

Kosten zijn onbelangrijk

De liefhebber van het koningshuis laat zich niet uit over het kostenplaatje van zijn 'presentje'. Maar het is het allemaal waard in zijn ogen. "De waarde van zo'n beeld is ongeveer 70.000 euro. Even voor de goede orde: het gaat niet om het geld, maar om het cadeau."

'Heb ze vaker ontmoet'

Dat Vlemmix een bewonderaar is van het Koninklijk Huis heeft hij nooit onder stoelen of banken geschoven. Hij volgt de koninklijke familie op de voet. "Ik weet nog dat ik 's nachts voor het ziekenhuis heb gestaan toen Amalia werd geboren. Willem-Alexander is naar me toegekomen en dat was heel leuk. Ik heb een geboortekaart van 1.80 bij 3 meter laten maken. Maar ik heb ze vaker ontmoet en de handjes mee geschud", zegt de zestiger, die eerder ook al een (onofficiële) Amalia-fanclub oprichtte.