Teruglezen: Volg de voorbereidingen op Koningsdag 2022 hier

Maastrichtse terrassen zijn al versierd voor Koningsdag. © Jean-Pierre Geusens
Maastricht heeft dit jaar de eer om de koninklijke familie te ontvangen op Koningsdag. De voorbereidingen zijn in volle gang.
In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de feestelijke dag. Lees het hier terug:

17:35 uur - Ook in Treebeek wordt gesierd: speeltuin bakermat Koningsdag-activiteiten

Niet alleen in Maastricht, maar ook op andere plaatsen wordt druk versierd. Zo ook in Treebeek, waar de plaatselijke speeltuin een spil in alle activiteiten is. Vanwege het feit dat het mijnwerkersdorpje destijds veel koningsgezinde 'Hollanders' trok, is Koningsdag daar altijd een drukbezochte dag.

17:03 uur - Bezoekers kunnen gratis Koningsdaglintje ophalen

Bij het Maastricht Visitor Center kunnen bezoekers een gratis Koningsdaglintje ophalen. "In Maastricht houden we van 'soignere'. Elkaar verzorgen en elkaar mooi maken. Daarom dat dit lintje precies past bij onze manier van Koningsdag vieren. Sjiek, sjoen en met een strikje er om. We gingen bij dé mode-experts van de stad langs om zo inspiratie voor je te verzamelen. In je haar, door je knoopsgat of... Alles kan, want jij verdient een lintje!" schrijft de organisatie op haar website.

15:57 uur - Station Maastricht kleurt oranje tijdens Koningsdag

Treinreizigers worden woensdag feestelijk onthaald op station Maastricht. Vanwege het bezoek van koning Willem-Alexander en zijn familie aan de stad hebben NS, Arriva en ProRail het station helemaal versierd. Het rood-wit-blauw en oranje zal niet te missen zijn op het onlangs compleet gerestaureerde station. Er zijn grote vaandels opgehangen, de verlichting is oranje en de informatiebalie is omgetoverd tot een gouden koets. En ook de medewerkers van Arriva en NS zijn in oranjesferen. "Het feest begint al op het station", zegt stationsmanager Ger Pagters. "Er staat vanaf half negen ’s ochtends een grote oranje troon voor het station waar reizigers geheel in stijl op de foto kunnen en we delen een klein aandenken uit."
Er worden tienduizenden bezoekers verwacht in Maastricht. En ook in andere steden wordt het druk. De NS rijdt daarom een speciale Oranjedienstregeling met extra én langere treinen. Ook Arriva rijdt op de treintrajecten Roermond - Sittard - Maastricht (Randwyck) en Heerlen – Maastricht (Randwyck) langere treinen. De bussen en treinen rijden volgens de zaterdagdienstregeling. Enkele bussen kunnen vanwege de route van de Koning een aantal haltes in het centrum van Maastricht niet aandoen, zoals bijvoorbeeld rondom de Markt en het Vrijthof) . Vanaf P+R Maastricht Noord rijden er extra pendelbussen richting het centrum.

15:57 uur - Vorst aan de grond op droge Koningsdag

De weersverwachting voor Koningsdag is goed te noemen: woensdag blijft het volgens Meteo Limburg (zo goed als) droog. Tijdens zonnige perioden wordt het woensdag, na een koude nacht met vorst(!) aan de grond, maximaal 16 à 17 graden bij weinig wind.

13:57 uur - Geen nationale 'toost' door de Koning

Er komt dit jaar geen nationaal toostmoment door koning Willem-Alexander. Dat schrijft De Libelle op haar website. De afgelopen twee jaar toostte de koning met een glas champagne tijdens zijn verjaardag voor de camera, omdat Koningsdag toen vooral thuis gevierd werd ("Woningsdag"). Nu de coronapandemie achter ons ligt, blijft het 'nationale toostmoment' weliswaar in ere (om 16.00 uur), maar zal de koning er niet meer aan meedoen. De toost wordt georganiseerd door de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. De bond vindt het jammer dat de koning er niet bij zal zijn en had gehoopt dat het een blijvende traditie zou worden.

13:49 uur - Werkzaamheden Koningsdag in Maastricht volop bezig

In het centrum van Maastricht wordt op diverse plekken hard gewerkt om alles gereed te maken voor Koningsdag.

13:35 uur - Maastrichtse boa's krijgen hulp van studenten

Tachtig studenten van het Vista College in Heerlen helpen vanaf maandag tijdens de voorbereidingen voor Koningsdag in Maastricht. Het gaat om aspirant boa's, die bijna klaar zijn met hun studie.
De boa's worden door de hele stad ingezet en zijn nodig om alles in goede banen te leiden. Niet alleen op Koningsdag zelf, maar ook in de dagen daarvoor is al een volop toezicht en handhaving. "We helpen bij het weghalen van fietsen, maar maken inwoners ook attent op de verkeersmaatregelen," vertelt Cheryl Hendriks, een van de vele studenten. Lees hier meer.

12:15 uur - Vlemmix maakt metershoog Amalia-standbeeld

Kroonprinses Amalia (18) kan op Koningsdag in Maastricht rekenen op een gigantisch cadeau van Johan Vlemmix. Ze krijgt van Nederlands bekendste fan van het koningshuis een levensgroot standbeeld.
Lees hier alles over dit bijzondere cadeau.

9:30 uur - Gemeentehuis, milieupark en samenlevingsloket Beek gesloten

Ook in de gemeente Beesel kan niemand op Koningsdag terecht bij het gemeentehuis, milieupark en samenlevingsloket. Verder wordt er geen afval ingezameld.

9:15 uur - Stadskantoor Venlo dicht

Wie woensdag voor het Venlose stadskantoor staat, kan zich beter omdraaien. Het stadskantoor is vanwege Koningsdag gesloten. Datzelfde geldt ook voor de inwoners van de gemeente Echt-Susteren. Het gemeentehuis houdt de deuren dicht en is ook niet telefonisch bereikbaar.

9:00 uur - Rolstoelgroep creëert speciale dans voor koningspaar

De rolstoeldansers van Limbo Wheelers zijn zich al twee jaar lang aan het voorbereiden voor hun optreden voor Willem-Alexander en Máxima. Op de muziek van Rowwen Hèze oefenen ze wekelijks in buurtcentrum De Boeckel in de Maastrichtse wijk De Heeg. Lees hier meer.