Dag van de waarheid voor Stadspartij Sittard-Geleen

De Burgemeester van Sittard-Geleen. © L1
De Stadspartij in Sittard-Geleen bespreekt maandagavond hoe het verder moet met de partij. Door interne strubbelingen is er vooralsnog geen betrouwbare coalitiepartner voor het nieuwe stadsbestuur in de Westelijke Mijnstreek.
De Stadspartij maakte de afgelopen raadsperiode nog onderdeel uit van een coalitie met GOB en CDA.
"Ik heb van het bestuur wel veel steun gekregen, die hebben me verder geholpen. Ik ben nog altijd aan het nadenken hoe ik verder wil", zegt Kaufmann. "Ik hoop dat we eruit gaan komen. Ik heb de afgelopen jaren heel fijn samengewerkt met CDA en GOB."

Basisakkoord

"De verwachting is dat we medio mei dat basisakkoord kunnen presenteren", zegt Yvonne Salvino, lijstrekker van GOB en een van de onderhandelaars. GOB en CDA beschikken samen over een minimale meerderheid van 19 van de 37 zetels. "We willen de coalitie uitbreiden naar 21 zetels. Een meerderheid van een enkele zetel is te kwetsbaar."
"Bovendien willen we graag een breed draagvlaak voor het nieuwe beleid", legt ze verder uit. "De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Sittard-Geleen was niet goed, dat signaal willen we niet negeren."

Aansluiten

Andere partijen kunnen zich na de presentatie van het basisakkoord aansluiten bij de nieuwe plannen. "We verwerken de aanbevelingen en wensen van die andere partijen vervolgens in een stadsakkoord. Dat zal waarschijnlijk half juni klaar zijn", aldus Salvino.
Drie partijen kwamen na de eerste verkenningsgesprekken in aanmerking om mee te sleutelen aan dat stadsakkoord. Dat zijn PVV, de combinatie GroenLinks/PvdA en de Stadspartij.