De kogel is door de kerk: coalitieakkoord Vaals rond

Het gemeentehuis in Vaals © Gemeente Vaals
De coalitie in Vaals is definitief rond. Het Alternatief, CDA en Lokaal! hebben een coalitieakkoord bereikt en ook ondertekend. De precieze tekst wordt in het tweede deel van de week naar buiten gebracht in aanloop naar de gemeenteraadsvergadering van 9 mei.
Ook wordt hoogstwaarschijnlijk donderdag bekend gemaakt wie de drie wethouders worden.

Prettige sfeer

Het is de bedoeling dat de wethouders in de raadsvergadering op 9 mei worden gekozen en geïnstalleerd en dat het coalitieakkoord wordt goedgekeurd. Volgens informateur Lambert Jaegers (CDA) zijn er bij de totstandkoming van het coalitieakkoord harde noten gekraakt en compromissen gesloten. Maar partijen hebben laten zien dat een goede samenwerking in een prettige sfeer mogelijk is.

Julianaplein

Jaegers zegt in een toelichting dat in ieder geval is afgesproken dat de plannen met het Julianaplein in het centrum doorgaan inclusief een speelautomatenhal. Maar dat er extra gelet gaat worden op overlast en eventuele verslavingsproblemen.
Het Julianaplein kampt al jaren met leegstaande panden. Onderneming Festivaals BV wil er daarom restaurants en terrassen vestigen. Maar ook een speelautomatenhal met een aantal gokautomaten.

Studenten

Verder hebben de drie partijen vastgelegd dat er een derde studentencomplex komt en dat daarvoor naar een geschikte plek wordt gezocht. Eerder sneuvelde een plan voor studentenwoningen naast de outdoor kartbaan. "Studenten zijn welkom. Ze zorgen voor verjonging en een vergoeding van het Rijk. En die is welkom omdat Vaals er financieel niet goed voorstaat", aldus Jaegers.

'Voor een tien gaan'

De informateur stelt van harte te hopen dat het elkaar bevechten en het tegenover elkaar staan in de Vaalser politiek wordt beëindigd. "De financiële situatie van de gemeente, de personele onderbezetting en de beperkte kwalitatieve prestaties van enkele bedrijfsprocessen verdienen het dat het gemeentebestuur - raad en college - samen de schouders zetten onder het voortbestaan van de gemeente", zo verklaart Jaegers.
Bij de kritische bedrijfsprocessen gaat het om aandacht, tijd en menskracht. "We moeten weer voor een tien proberen te gaan en niet voor een zesje", vindt Jaegers. De nieuwe coalitie kan rekenen op een minieme meerderheid van 8 van de 15 zetels in de gemeenteraad.