Magneetvisser vangt 2400 alarmkogels in Landgraaf

Alex Boschietsch (18) uit Heerlen deed dit weekend een bijzondere vangst tijdens het magneetvissen. Hij hengelde 2400 alarmkogels en een magazijn uit een vijver in Landgraaf.
"Ik was helemaal in shock. Ik stond te trillen op mijn benen. Dit maak je niet iedere dag mee. Hiervoor ga je magneetvissen", vertelt de Heerlenaar.

'Het ging maar door'

Alex gooide zaterdag de magneet aan een touw in een vijver achter Kasteel Strijthagen ArtLand. Hij had enkele YouTube-filmpjes bekeken over magneetvissen en bedacht dat het een leuke hobby zou zijn. Binnen enkele minuten had hij beet: een pakje met 50 Duitse alarmkogels.
"Op een gegeven moment bleef ik maar vangen. Het ging maar door", aldus Alex. Binnen drie uur viste hij 2100 alarmpatronen uit het water. Ook vond de tiener een patroonhouder van de Duitse wapenfabrikant Walther. "Ik heb de politie gebeld, waarna drie agenten zijn gekomen. Ook zij vonden het onvoorstelbaar. Dit is hartstikke illegaal. Ze hebben alles meegenomen."
De tekst loopt onder de foto door
Ook trof hij een magazijn aan. © Alex Boschietsch

Te bizar voor woorden

Zondag besloot Alex om terug te gaan, want hij was er heilig van overtuigd dat er ook een wapen in de vijver zou liggen. Hij gooide zijn magneet in het water. Binnen een mum van tijd was het raak: zes volle pakjes alarmkogels. "Dit is toch bizar. Het kan zijn dat de patronen bij een misdaad zijn gebruikt. En dat iemand ze daarna in het water heeft gedumpt", denkt de magneetvisser. Hij besloot zijn laatste vondst af te geven op het politiebureau in Heerlen.

Geen verder onderzoek

Een woordvoerster van de politie bevestigt dat er zaterdag én zondag zogenoemde platzpatronen zijn aangetroffen. Volgens de politie zijn die bedoeld voor een gasalarmpistool. Verder onderzoek kan er niet worden gedaan, omdat de sporen niet meer herleidbaar zijn. "We gaan de gevonden spullen vernietigen", aldus de politiewoordvoerster.

Zoektocht gaat verder

Desalniettemin geeft de magneetvisser niet op. "Het is leuk om bijzondere dingen uit een vijver te vissen. En je bent goed bezig voor het milieu: je houdt het water schoon. Dat gasalarmpistool ga ik vinden", zegt Alex vastberaden.