Maastricht krijgt een nog grotere coalitie met PVM erbij

Raadzaal van de gemeente Maastricht in het Mosae Forum © Jean-Pierre Geusens
De Partij Veilig Maastricht (PVM) gaat toch deelnemen aan de beoogde nieuwe coalitie. Daarmee krijgt Maastricht een coalitie van zeven partijen in plaats van zes.
Volgens lijsttrekker en zittend wethouder Frans Bastiaens van de Senioren Partij Maastricht (SPM) was het advies van de informateurs om verder te praten met zes partijen over een nieuw college. Dat waren SPM, D66, CDA, PvdA, VVD en Volt. Maar daar eventueel nog een zevende partij aan toe te voegen.

'Uitdagingen en versplintering'

"In onze eerste gesprekken met zes partijen hebben we dat goed besproken. Gezien de uitdagingen waar onze stad voor staat en de versplintering in de politiek, achten wij een zevende partij wenselijk. PVM had hierbij unaniem de voorkeur", aldus Bastiaens. SPM heeft als grootste partij de regie bij de onderhandelingen.

GroenLinks verdwijnt

Wel stelt hij dat nog steeds gezocht wordt na een zo breed mogelijk gedragen akkoord en dat de partijen daarover ook met GroenLinks in gesprek blijven. Maar de kans dat de partij alsnog deel gaat uitmaken van de nieuwe coalitie en een wethouder levert, is minimaal.
Daarmee verdwijnt GroenLinks na twintig jaar uit het stadsbestuur van Maastricht.